Raskó György: Orbán bukása után a Mészáros Lőrincek vagyona sem marad fenn

2018.08.10 08:07

Interjút adott a 24.hu-nak Raskó György, az ország egyik legnagyobb földbirtokosa, volt MDF-es politikus, egykori agrárállamtitkár. Egyebek között azt mondta, félfeudális autokrácia van kialakulóban, a versenyt nem ismerő vállalkozók tarolnak az irányított közbeszerzéseken, és az állami vagyon pofátlan lenyúlása folyik. Szerinte Orbánnak elemi érdeke Putyinnal szövetkeznie, mert a Paks 2-re érkező orosz pénzből egy-kétezer milliárd forint lenyúlása társasága számára csupán ujjgyakorlat.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
 
Raskó a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta: a szocializmus mezőgazdaság-ellenes intézkedései egyszerűen 
 
elvágták a földművelés évszázadok óta tartó hagyományát, és a magyaroknak már nincsen kedvük a mezőgazdasághoz,
 
zömében csak az egyszerűen művelhető növények termelésébe fognak bele.
 
A másik probláéma a földek mérete, mondja Raskó, mintegy 250 ezer ház áll üresen vidéken, de ezeknek a telkeknek a többsége nem elég nagy ahhoz, hogy jövedelmezően mezőgazdasági termelést lehessen rajtuk folytatni. Ezért azt javasolja, vonják össze az ingatlanokat, dózerolják el az egyenkocka szocreál házakat, és adják el a földeket olyan magyar fiataloknak, akik szeretnének földet művelni. Ökofalvak kialakítását látná megoldásnak, erre volt is egy kísérlet, Kishantoson, csak
 
Orbánék azt is szétverték: megszüntették az organikus termelést a földeket pedig eladták a haverjaiknak.
 
Raskó azt mondja, ő részt vesz egy halom fontos kormányellenes megmozdulásban, de nem látja az erőt a fiatalokban, pedig
 
egy versenyre épülő piacgazdaság sokkal jobb, mint a most kialakuló félfeudális autokrácia a versenyt nem ismerő vállalkozóival, irányított közbeszerzéseivel, és az állami vagyon pofátlan lenyúlásával.
 
Raskó szerint az állami földek fideszközeli tulajdonba kerülését a média ennek ellenére túlharsogta, az érintett területek szerinte a mezőgazdaságilag hasznosítható földek csupán három százalékát teszik ki. És szerinte ez sem tart majd örökké, mivel 
 
Orbán bukása esetén a Mészáros Lőrincek vagyona maximum öt-tíz évig marad fenn, ahogy Simicska esete is bizonyítja, hiszen bevételük zömét az államtól és az uniótól szerzik, cégeik a piacon életképtelenek. Ha a nyilvánvaló visszaélések miatt a közbeszerzésekből kizárják őket, vállalkozásaik kártyavárként omlanak majd össze.
 
Új pártok kellenek
 
Az egykori agrárállamtitkár szerint az LMP a Fidesz által mozgatott párt, akik inkább küzdöttek azért, hogy a DK és az MSZP eltűnjön, vagy legalábbis minél kisebbre zsugorodjon, minthogy megakadályozzák a Fidesz újabb kétharmadát.
 
Már korábban is lehetett hallani, hogy a Fidesz finanszírozza az LMP-t, de amit a most választási kampányban műveltek, nyilvánvalóvá tette, hogy kinek tartoznak elszámolással.
 
Ebben a parlamentben nincs semmi értelme bent ülniük az ellenzéki pártoknak, folytatja,
 
ki kéne vonulniuk, és fel kellene oszlatniuk magukat, mert a társadalomnak semmi szüksége rájuk, reménytelen társaság, soha nem döntik meg se Orbánt, se a Fideszt, ellenben puszta létükkel akadályozzák, hogy új mozgalmak induljanak, melyekből kompetens ellenzék fejlődhetne.
 
A földbirtokos úgy véli, Putyin és Orbán remekül talált egymásra, hiszen Putyinnak elemi érdeke, hogy ne jöjjön létre teljes integráció Európában, mert az politikailag és gazdaságilag jóval Oroszország fölé kerekedne, Orbán pedig hatékonyan képes gyöngíteni az európai egységet, sőt,
 
lassan Orbán lesz az egység megbontásának vezéralakja, éppen ezért esze ágában nincs kilépni az Unióból: egyik oldalról jön az EU-s pénz, a másikról pedig épül Paks 2, és az abból érkező 7-10 ezermilliárd forint körüli összegből egy-kétezer milliárd lenyúlása egy ilyen tehetséges társaság számára ujjgyakorlat.
 
Raskó a Momentumban látta, és látja egyedül a megoldást, a Nolimpia kampány szerinte jó ötlet volt, de nincs meg a mozgalomban az a harcias tűz, amely kellene.
 
De bárhogy is, az idő megold majd mindent, hiszen egyetlen kurzus sem marad fönn örökké. 
 
hvg.hu / 24.hu