Reformáció 500: Luther élete és hatása

2017.01.25 06:03

Luther élete és hatása címmel tartott előadást Sándor Frigyes evangélikus lelkész január 24-én, kedden, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának rendezésében, a belvárosi evangélikus templom gyülekezeti termében.

luther_elete_ja_3.jpg

Martin Luther (magyarosan: Luther Márton, németül eredetileg Martin Luder) 1483. november 10. – én született, és 1546. február 18.-án halt meg. A protestáns reformáció szellemi atyja, lelkész, reformátor. Ágoston-rendi szerzetesként lett teológus és professzor, a wittenbergi egyetem bibliatanára. A szükséges reformokat sokáig az egységes (a. m. katolikus) egyház keretében szerette volna elérni. Nyelvi és írói adottságai és karizmatikus személyisége széles visszhangot váltottak ki, ami véget vetett a katolicizmus középkori európai egyeduralmának. Az általa lefordított Luther-Biblia (németül Lutherbibel) a német nyelvterületen ma is az egyik legfontosabb Biblia-fordítás.

luther_elete_ja_5.jpg

Mint ismeretes, 2017-ben tartják a reformáció emlékévét, a reformáció kezdetének 500. évfordulója tiszteletére. A hagyomány szerint ugyanis Luther Márton 1517. október 31-én szögezte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel vette kezdetét a reformáció, amelynek így 2017-ben van az 500. évfordulója. Az alkalom méltó megünneplésére számos eseménnyel készül a Magyarországi Evangélikus Egyház.

luther_elete_ja_6.jpg

fotó: Juhász Ákos

minap.hu