Régi név, új tulajdonos és tartalom – megújul Miskolcon a Vigadó a Népkertben

2017.01.30 17:42

Minőségi és minden korosztályt megszólító programok, a régi idők hangulatát megidéző söröző és étterem – az épület új tulajdonosa, Barkóczi István közel 100 millió forintból újíttatja fel a Miskolci Vigadót, ami egyszerre lesz patinás és modern.

vigado_sajtota_170130_ja.jpg

fotó: Juhász Ákos

1997. január 30-án, tehát napra pontosan 20 évvel ezelőtt avatták újra a miskolciak egyik kedvelt szórakozóhelyét, a Vigadót a Népkertben. Azóta számos rendezvénynek, fogadásnak és más programnak adott otthont a patinás épület. Ezekre emlékezett vissza a hétfői sajtótájékoztató alkalmával a miskolci vendéglátásban immár 50 éve szolgáló Szabó Győző, aki a Vigadó ’97-es megnyitásakor ott dolgozott.

    - Számos emlék köt ide, olyan neves művészeket láthattam a Vigadó színpadán, mint Koós János, Komár Laci, de ebédelt itt Göncz Árpád köztársasági elnök is – merengett el a múlton a mostani újrakezdésben is szerepet vállaló Szabó Győző vendéglátós szakember.

Hozzátette, az elmúlt 20 évben érzékelhetően csökkent a rendezvények száma és megkopott az épület régi fénye is. Nemrégiben azonban Barkóczi István, a FUX kábelgyár és a City Hotel Miskolc tulajdonosa úgy döntött, hogy megveszi a Vigadó épületét, a BAE Holding cégén keresztül.

    - Mindig nosztalgiával gondoltam erre a helyre, itt cseperedtem fel a közelben, de később is rengeteg alkalommal jártam a Vigadóban, és mindig elbűvölt e hely hangulata, amely meggyőződésem szerint meghatározó vendéglátó egysége Miskolcnak. Ilyen adottságokkal rendelkező helyet nem nagyon lehet találni a belvárosban – mutatott rá az új tulajdonos.

vigado_sajtaj_170130_ja_6.jpg

Az épület belső felújítását, „ráncfelvarrását”, korszerűsítését, energetikai megújítását úgy fogják elvégezni, hogy közben a programokat is megtartják, folyamatos üzemeltetés mellett oldják meg tehát ezeket a feladatokat.

    - Várhatóan a jövő évi báli szezon kezdetére az épület visszanyeri régi patináját, de meg fog felelni a mai kor követelményeinek is. A felújítás összege 100 milliós nagyságrendű – ismertette Barkóczi István.

A tervek között szerepel egy állandóan nyitva lévő népkerti söröző, sörkert kialakítása is, ahogy az annak idején is létezett. A régi hangulatot szeretnék visszahozni a Népkertbe, ahol újra pezseg majd az élet.

vigado_sajtaj_170130_ja_9.jpg

Molnár Katalin, a tervezéssel megbízott Hadas Építész Kft. építésze elmondta, első körben ki kell javítani az épület szigetelését, le kell cserélni a nyílászárókat és a szellőztetőrendszert, és a belső fal- és mennyezetfestést is el kell végezni. A mára elérett csillárok és falikarok helyére energiatakarékos dizájn-világítástechnikát szerelnek fel. Új padlóburkolatot is leraknak, de lecserélik az elérett drapériákat, díszítőelemeket és függönyöket is. Valamint új asztalok és székek, illetve egyéb berendezési tárgyak frissítik majd az enteriőrt.

A jövőbeni rendezvényekről szólva Kertész Kata, a City Rendezvény Iroda Kft. ügyvezetője elmondta, olyan programok kialakításán dolgoznak, amikkel minden korosztályt meg tudnak szólítani, ugyanakkor minőségi szórakozást nyújtanak számukra. A klasszikus rendezvények – bálok, fogadások – mellett szeretnék különleges, egyedi programokkal is gazdagítani Miskolc kulturális és turisztikai palettáját.

vigado_tel_170130_ja_8.jpg

1896-ban merült fel egyébként egy korszerű szórakozóhely építésének a gondolata a Népkertben – olvasható Dobrossy István Miskolc írásban és képekben 1/2. kötetében. Soltész Nagy Kálmán polgármester bizottságot hívott össze az ügyben, s megállapodtak az építendő ház feladatáról, méreteiről, melyet végül 1903-ban adtak át.

vigado_tel_170130_ja_7.jpg

Az épület lényegében 1927-ben nyerte el mai külső megjelenését. Előtte ráépítettek egy emeletet, torna- és vívócsarnokot alakítottak ki benne, új funkciót kapott tehát. A sporton kívül megmaradt azonban vendéglátással kapcsolatos funkciója, nyitott teraszokkal, belső termekkel.

1995-től kezdődően, Puskás Péter tervei szerint felújították az épületet, a belső terek díszítése és berendezése Fata György munkája volt.

vigado_tel_170130_ja_6.jpg

A Vigadót 1997. január 30-án avatták fel újra. A szorosan vett vendéglátással kapcsolatos funkciókon kívül különböző rendezvények, fogadások, programok színhelye is. Négy különböző befogadóképességű terme (biedermeier terem, galéria, toronyszoba, söröző) és 180 fős kerthelyisége van.

minap.hu