Rejtély: egyre több a mérgezés Magyarországon

2015.04.23 09:11

Harminc százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2014-ben a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent – derül ki az Országos Közegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ) által készített összesítésből.

Tavaly 24 141 mérgezéses esetet jelentettek az orvosok és az egészségügyi intézmények. Ez 5700-zal több, mint 2013-ban. A halálos esetek aránya 2014-ben 0,34 százalék volt, ami viszont alacsonyabb, mint a korábbi 0,5 százalék – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján közzétett anyagban.

A legtöbb baleset (62 százalék) gyógyszermérgezés volt, ezt követik 23 százalékkal az egyéb anyagokkal, ezen belül is főleg alkohollal, valamint az ipari és háztartási anyagokkal (9 százalék) történt mérgezések.

Továbbra sem változott, hogy a véletlen balesetek jelentős részében kisgyermek a mérgezés elszenvedője, az ipari és háztartási tisztítószerekkel történt összes mérgezés 40 százalékában 14 év alattiak az érintettek.

Mint írják, az ipari és háztartási anyagokkal történő mérgezések igen nagy hányada hipóval, illetve az otthon előforduló egyéb tisztítószerekkel – mosószerekkel, mosókapszulákkal, hideg zsíroldókkal –, szerves oldószerekkel vagy etilén-glikollal történik.

Az Országos Közegészségügyi Központ arra hívja fel a figyelmet, hogy odafigyeléssel elkerülhetők a tavaszi nagytakarítással járó vegyszerhasználat veszélyei.

Kiemelik, hogy a nagy hatékonyságú tisztító- és fertőtlenítőszerek, így például a hipó, a vízkőoldó, a penészirtó, a hideg zsíroldó veszélyesek az emberi szervezetre, többnyire maró vagy irritatív hatásúak, ezért bármilyen tisztítószer használata előtt el kell olvasni a címkén található figyelmeztetéseket és a gyártó javaslatait a használatára.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy erősen mérgező klórgáz keletkezhet a lakásban, ha klórtartalmú tisztítószereket (hipó, penészirtó) és savas tisztítószereket (vízkőoldó, háztartási ecet) összeöntünk vagy egyidejűleg használunk a tisztítandó felületen. Ilyenkor pezsgés és szúrós szag jelzi a klórgáz keletkezését.

A nagytakarítás során fokozottan ügyelni kell arra is, hogy a vegyszerekkel kisgyermek ne érintkezhessen.

mti.hu