Rekord: csaknem 97 ezer ember szavazott kedden az előválasztáson

2021.10.13 12:45

A kétszereplőssé vált miniszterelnök-jelölti versengés feltüzelte az ellenzéki szavazókat és kedden megdőlt a részvételi rekord Magyarország első országos előválasztásán.

– sátorban megjelent: 77.432 fő;
– interneten keresztül adták le szavazatukat 19.348-en.
 
Fotó: Bodnár Patrícia
 
Összesen tehát 96.780 polgár voksolt kedden arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel három nap után 260.173 fő – közölték az előválasztás szervezői a Facebook oldalukon.
 
A második forduló izgalmai sok új szavazót mozgósítottak. Az összes eddigi résztvevő nagyjából negyede, 67.300-an új szavazók, akik az első fordulóban nem, csak a másodikban vettek részt. Az új szavazók adatait digitálisan is rögzíteni kell a szavazási tableteken. Akik már az első fordulóban is szavaztak, azoknak – az igazolványos azonosítást követően – elegendő csak az értéknyilatkozat kitöltése és aláírása a részvételhez. Minden ellenzéki választópolgárt arra biztatnak, hogy vegyenek részt a előválasztáson, mivel a sorok – a látszat ellenére – gyorsan haladnak, a szavazóbiztosok rutinosan és szakszerűen kezelik a választási szoftvert és eszközöket, a tét pedig óriási.
 
Ma este az RTL Klubon folytatódik a miniszterelnök-jelölti vitasorozat. Az ország legnagyobb kereskedelmi televíziója 18.30-tól közvetíti a csaknem másfél órás vitát. A vita moderátora Rábai Balázs lesz. Az első fordulós vitát 670 ezren követték hagyományos televíziós közvetítés keretében, és csaknem 50 ezren online.
 
forrás: facebook.com/elovalasztashivatalos2021/