Rekord magasra nőtt a világ nyugdíjpénze

2015.09.07 09:29

A 300 legnagyobb nyugdíjalapban összesen több mint 3%-kal növekedett a kezelt vagyon mértéke 2014-ben, mellyel így már 15 ezer milliárd dollárt is meghaladja az általuk kezelt nyugdíjvagyon összege. Ebből a legnagyobb részt az észak-amerikai és európai nyugdíjmegtakarítások teszik ki, a friss tanulmány szerint Amerika mellett Európa spórol a legtöbbet a nyugdíjas évekre - írja a Reuters.

Egy, a Pensions & Investments (P&I) által frissen közzétett tanulmányból kiderül, hogy növelték tavaly a fejlett világban élő idősebb állampolgárok a nyugdíjra szánt megtakarításaikat, mindeközben pedig az egyes országok kormányai is különféle támogatásokkal és ösztönzőkkel igyekeztek hozzájárulni az öngondoskodáshoz. Észak-Amerikában volt a legmagasabb a nyugdíjmegtakarítások öt éves összesített növekedési rátája 8%-kal, de Európa sem maradt le sokkal 7%-os növekedésével. Az ázsiai-csened-óceáni térségben nagyjából 4%-kal nőtt a nyugdíjvagyon.

A tanulmányból az is kiderül, hogy a "defined benefit" típusú nyugdíjrendszerek a teljes kezelt vagyon 67%-át teszik ki, amely nyolc százalékpontos visszaesést mutat az öt évvel ezelőtti szinthez képest. Az ún. "defined contribution" (a nyugdíj összege a befizetések mellett a befektetéseken elért hozamtól is függ) nyugdíjrendszerek által kezelt vagyon mértéke nőtt a legnagyobb mértékben, közel 5%-kal tavaly, míg a "defined benefit" rendszerek vagyona 4%-os növekedést tudott felmutatni.

portfolio.hu