Rekord részvétel az előválasztás második fordulóján, eredmény vasárnapra várható

2021.10.12 18:36

Csaknem 85-ezren szavaztak hétfőn az ellenzéki előválasztás második fordulójában, ezzel megdőlt az eddigi legmagasabb hétköznapi részvételi szám. A szavazás szombaton este ér véget. A Civil Választási Bizottság elnöke azt mondta az ATV Híradónak, hogy az eredményeket vasárnap késő délután vagy kora este hirdetik ki.

 
Kedd reggel is hatalmas volt az érdeklődés a szavazósátraknál.
 
A napokban egyre több közvélemény-kutatás látott napvilágot. A Medián elemzéséből az látszik, hogy Dobrev Klára és - a felmérés idején még versenyben lévő - Karácsony Gergely jelöltsége, inkább a kormánypártok javára mozgósította volna a szavazókat. Márki-Zay Péter jelöltsége esetén viszont fordulna a kocka: az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyhöz juthatna
 
Zárug Péter Farkas, politológus szerint éppen ezért óvatosan kell velük bánni, mert a politikai élet napról-napra változik. Mint mondta, ő már februárban az ATV Csatt című műsorában úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktor legveszélyesebb kihívója Márki-Zay Péter lehet és ezt most is fenntartja.
 
Gyurcsány Ferenc pikírt facebook videójában az online szavazásra buzdít és utal a szavazói rendszer hétfői pár perces lassulására, ami a kampányigazgató szerint olyan volt, mintha egyszerre 10-12 millió ember szerette volna leadni szavazatát. A probléma végül megoldódott.
 
„Most már 150-200 operátorunk van 5-10 perces várakozási idők vannak, de sokan egy perc alatt le tudtak szavazni” – mondta Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója.
 
Az ellenzéki előválasztás második fordulójában, hétfőn megdőlt az eddigi legmagasabb hétköznapi részvételi szám: közel 85 ezren keresték fel a sátrakat.
 
Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke azt mondta: szavazni szombaton este nyolcig lehet, utána Budapestre szállítják az urnákat és másnap reggel nyolc órakor kezdik el a szavazatszámlálást.
 
Az eredményhirdetés vasárnap délutánra vagy kora estére várható.
 
atv.hu