Rekordszintre ugrott a kormányzati adósság – ilyen magas még sosem volt

2018.04.27 09:18

Az idén már 904 milliárd forinttal, a GDP 2,25 százalékával nőtt a központi költségvetés adóssága – nem utolsósorban az államháztartás rekordmagas hiánya miatt.

 
Az első negyedévben a központi költségvetés adóssága 904,4 milliárd forinttal emelkedett, így az elérte a 27 650,6 milliárd forintot – olvasható az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményében. A 27 650,6 milliárd forint – ilyen magas adat még soha nem volt – az erre az évre várható 40 000 milliárd forintos GDP 69,1 százaléka, ami három hónap leforgása alatt a 2,25 százalékponttal lett magasabb. Mindez azért lényeges, mert a teljes államadósság mintegy 95-97 százalékát a központi költségvetés adóssága teszi ki – így ez van a legnagyobb befolyással az államadósság folyamataira. A teljes államadósság 2017 december végén egyébként 28 096 milliárd forint volt, ami akkor a GDP 73,6 százalékára rúgott.
 
Megnyomták a kötvénykibocsátást
 
Nem meglepetés, hogy a kormányzat adóssága megugrott az első negyedévben, hisz a szintén rekord magas első negyedéves államháztartási hiányt csak hitelfelvétellel vagyis eladósodás árán tudta a kormány finanszírozni. Az ÁKK jelentése szerint a 904,4 milliárd forintos növekedés több tényezőből jött össze: az első negyedévben összesen 1021,2 milliárd forint értékben értékesítettek állampapírokat. Tovább növelte a kormányzati adósság mértékét a forint gyengülése – így a devizaadósságon 44,7 milliárd forintnyi átértékelődési veszteség keletkezett. Ezzel ellentétesen viszont csökkentette az adósságot 16,8 milliárd forint értékben devizahitelek visszafizetése, illetve 144,7 milliárd forinttal a deviza-keresztárfolyamok kedvező változása.
 
Még tovább csökkent a devizaadósság aránya
 
Így március végén a most közölt adatok szerint a központi költségvetés devizaadóssága 5810,5 milliárd forintra, a forintadósság pedig 21 710,6 milliárd forintra emelkedett. A teljes adósságon belül folytatódott a devizaadósság arányának csökkenése: tavaly év végén az adósság 21,6 százaléka volt idegen devizában nyilvántartva, most, március végén ez 21 százalékra csökkent.
 
Az első negyedévben a 1021,2 milliárd forinttal nőtt a forintadósság, miközben a 2018-as finanszírozási tervben a Államadósság Kezelő Központ azzal számolt, hogy egész évben 1557 milliárd forint lesz a kötvénykibocsátás – vagyis az éves terv 58 százaléka összejött az első negyedben. Mivel még mindig érvényben van a tavaly decemberben kiadott kibocsátási terv – az ÁKK azzal számol, hogy az év hátralévő részében lassul az adósságnövekedés üteme.
 
A lakosság vitte a pénzét a kincstárba
 
Az ÁKK tájékoztatójából az is kiderül, hogy a lakossági állampapírok állománya 304,7 milliárd forinttal emelkedett és elérte a 7107 milliárd forintot. A kibocsátási tervben azzal kalkuláltak, hogy az egész 2018-as lakossági értékesítés 583 milliárd forint lesz, vagyis ennek a felét már egy negyedév alatt összehozták. Ehhez kellett a vártnál gyorsabb eladósodás, de láthatóan megvan rá a kereslet is, hisz a jelenlegi kamatkörnyezetben az lakossági állampírok jóval versenyképesebb hozamot biztosítanak mind a bankbetétek.
 
Papp Zsolt
zoom.hu