Rendkívüli emelésre lehet szükség a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzéséhez

2022.08.10 11:57

A további drágulásokat is belekalkulálva és a teljes év átlagát figyelembe véve négy-ötszázalékos növekedés igazodna az inflációs értékekhez az elemző szerint.

Egy vagy két lépcsőben is történhetne a vásárlóértéket megőrző kiigazítás

A további drágulásokat is belekalkulálva és a teljes év átlagát figyelembe véve négy-ötszázalékos növekedés igazodna az inflációs értékekhez az elemző szerint.
 
A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés az infláció általános mértékénél sokkal magasabb, ezért soron kívüli nyugdíjemelésre lenne szükség Farkas András nyugdíjszakértő szerint, aki a Portfolio.hu-n közölt írásában hívta fel erre a figyelmet.
 
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője elmondta, erre többféle forgatókönyv létezhet. Ha a kormányzat kivár, novemberben tisztább képet kaphat, mekkora emelésre lenne szükség. Ha a kabinet szigorúan ragaszkodik a törvényi előíráshoz, akkor az első nyolc hónap inflációs átlagának figyelembevételével novemberben másfél-kétszázalékos kiigazítás jöhet. Ez viszont az elemző szerint nem követi le teljesen a következő hónapok várható áremelkedéseit. Ezért másik forgatókönyvként szóba jöhetne, hogy négy-öt százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak novemberben, és ne az első nyolchavit, hanem az egész addigi év inflációs átlagát vegyék alapul az emelés mértékének meghatározásánál.
 
A két százalékpontos emelés a költségvetésnek nagyságrendileg kétszázmilliárd forintos kiadást jelentene, a négy-öt százalék arányosan magasabbat (és érezhetőbbet), viszont a magas inflációnak köszönhetően beérkező bevételek miatt ez bele is férhet a büdzsébe úgy, hogy az éves célok betartása egyáltalán nem jelent gondot – magyarázta Virovácz.
 
A harmadik forgatókönyvet szerinte az jelentené, ha még november előtt történne egy kiigazítás, és az utolsó előtti hónapban pedig egy reálérték-megelőző emelést eszközölne a kabinet. Összességében a további drágulásokat is belekalkulálva és a teljes év átlagát figyelembe véve négy-ötszázalékos emelés igazodna az inflációs értékekhez – véli az elemző.
 
magyarhirlap.hu