Rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el a bíróságokon

2020.03.15 13:17

A Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára, a kormány 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelete értelmében, rendkívüli ítélkezési szünetet rendeltek el, amely március 15-én lép hatályba.

illusztráció
 
Az általános iskolák, óvodák és bölcsődék megváltozott működési rendjére tekintettel, a 14 év alatti gyermeket nevelő bírósági dolgozók – a távmunkával összefüggő további intézkedésig – mentesülhetnek a munkavégzési kötelezettség alól.
 
Az ügyfelek a rendkívüli ítélkezési szünettel összefüggésben, további információkat a bíróságok központi honlapján, valamint az ítélőtáblák és a törvényszékek honlapján kaphatnak.
 
Az Országos Bírósági Hivatal már pénteken kiadott egy tárgyalótermi protokollt, amelyben az áll, hogy lehetőség szerint, távmeghallgatással kell megtartani a tárgyalásokat a hazai bíróságokon.
 
A kitűzött tárgyalások megtartásáról minden esetben egyedi döntést hoz a bíróság, attól függően, hogy megoldható-e az adott tárgyalóteremben a résztvevők elhelyezése, egymástól két méter távolságra. A tárgyalás megtartása szempontjából, döntő jelentősége van annak is, hogy a megelőző 14 napban az ügyben érintett személy járt-e fertőzéssel érintett területen. A tárgyalások kezdetén, a bíró szóban tájékozódik és tájékoztatást ad annak megállapítására, hogy ne legyen jelen potenciálisan fertőzött személy.
 
Amennyiben felmerül annak valószínűsége, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a tárgyalást a bíróság félbeszakíthatja, az érintett személyt a bíróság elkülönített helyiségébe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A tárgyalóteremben tartózkodó személyek adatait és elérhetőségeit a bíróság ilyen esetekben regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez. 
 
A fertőzöttség gyanújának megállapítására az OBH a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) eljárásrendjében foglaltakat tekinti irányadónak.
 
forrás: birosag.hu