Rendkívüli karácsonyi rohamra számítanak

2015.11.22 09:56

A tavalyinál is nagyobb vásárlási hullámra számítanak a szakemberek karácsony előtt, akár 90 milliárdot is költhetnek a magyarok ajándékokra. Döbbenetes mértékben nő azok száma, akik az internetes rendelést részesítik előnyben, tavaly a webáruházak forgalma éves szinten elérte a 200 milliárd forintot, a szakértők pedig ennél is nagyobb bevételre számítanak. Az üzletek advent vasárnapjain nyitva tarthatnak, így a karácsonyi bevásárlási roham várhatóan a jövő hétvégén indul.

MISKOLC 2014.

Bármennyire is idegesítő már szeptemberben azzal szembesülni, hogy karácsonyi giccsparádéba öltözött a pláza, legalább a túl korai ünnepi díszítés felhívja a figyelmet, hogy ideje elkezdeni készülődni, ha nem akarunk még 24-én is vert seregként bolyongani a sáskajárásra emlékeztető tömegben. Egy korábbi reprezentatív felmérés szerint az ajándékok beszerzését csak kevesen hagyják az utolsó pillanatokra, legalább egy hetet szánunk az ünnepi készülődésre. Ami pedig a piszkos anyagiakat illeti: összesen nagyjából 80-90 milliárd forintot költenek a magyarok ajándékokra, ez hozzávetőlegesen azt jelenti, hogy családonként 20-25 ezer forintot fordítunk e célra.

 

Ilyenkor költünk igazán
– Idén még a megszokottnál is nagyobb karácsonyi roham várható, előzetes számítások szerint akár 5-6 százalékkal nőhet az áruházi kereskedés. Ez azt jelenti, hogy az év végi ünnepekre legalább 170-180 milliárd forintot – élelmiszerekkel és iparcikkekkel együtt – költhetnek majd a családok – mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Erre a szakértők a korábbi évek tapasztalataiból következtetnek, illetve abból, hogy az idei év eddig eltelt időszakában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése, ami pedig kiemelkedő ütemnek számít nemzetközi viszonylatban is, hiszen ez az uniós átlag kétszerese.

Nincsenek pontos statisztikai adatok, hogy mely termékeket részesítik előnyben a vásárlók karácsonykor, csak becslések és eseti felmérések állnak rendelkezésre, de várhatóan a legnépszerűbb ajándékok köre idén sem változik lényegesen. Nagyobbrészt különböző könyvek, játékok, műszaki cikkek, számítástechnikai, elektronikai termékek, ruhaféle, háztartási felszerelés kerül majd a fenyőfák alá. Azok, akik a digitális termékek közül választanak, általában a legmodernebb árucikkeket akarják beszerezni. Éppen ezért nagyon sok cég úgy időzíti a legújabb termékek bevezetését, hogy az pont a karácsonyi sávban fusson ki és kerüljön piacra. Ez leginkább a mobiloknál figyelhető meg, nemhiába szeptemberben–októberben lepik el az új modellek a polcokat.

Az elmúlt években egyre inkább kiterjed az ajándékozás a szolgáltatásokra is, vagyis szívesen okozunk örömet karácsonykor utazással, wellnessbelépővel, színházi előadással, ajándékutalvánnyal, vagy akár masszázsjeggyel. Ajándékozzon élményt karácsonyra! – hirdeti harsányan több oldal is. Meglephetjük még szeretteinket önvédelmi képzéssel, tankvezetéssel, tandemugrással, sőt még cápák közé merüléssel is.

 

Rohamosan nő a webáruforgalom
Bár a forgalom nagy része még a hagyományos csatornákon vagy üzletekben zajlik – ugyanis a többség szereti megtapogatni, felpróbálni, kipróbálni a kiválasztott terméket –, de drasztikusan nő azok száma, akik az internetes rendelést részesítik előnyben. Nemhiába, hiszen nemcsak hogy megkíméljük magunkat az üzletekben tolongós, izzadós tébolytól, de még olcsóbban is beszerezhetjük a kiválasztott termékeket. Magyarországon az elmúlt években a KSH adatai szerint évről évre 30-40 százalékkal nőtt a webáruforgalom, az internetes áruházi termékvásár az elmúlt évben elérte a 200 milliárd forintot – árulta el a főtitkár. Ráadásul ebben a számban nincsenek benne a különböző, interneten elérhető egyéb szolgáltatások, mint például a mozijegy-, repülőjegy-rendelés. Az idei év első fél évében ez a szám egy kicsit elmarad ugyan a tavalyitól, de karácsony után a várakozások szerint a 2015-ös adat meghaladja majd a tavalyit. Vámos György szerint nem véletlenül ugorhat meg az ünnepek előtt az internetes áruházak forgalma, hiszen a világhálón megvásárolható termékek és az ajándékok köre jelentősen lefedi egymást.

 

Ezekre érdemes figyelni
Hogy mire kell figyelni, ha az interneten rendezzük az ajándékvásárlást? Egyrészt időben kell megrendelni, mert vannak olyan webáruházak, amelyek akár 60 napos kiszállítási határidővel dolgoznak. Ha regisztrálni kell egy boltba, érdemes egy új, csak ott használt jelszót választani, illetve figyeljünk oda arra is, milyen személyes adatokat adunk meg a vásárlás során – hívta fel a figyelmet korábban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Lehetőleg ne olyan bankkártyával fizessünk, amelyik a fő bankszámlánkhoz kapcsolódik, a paypalos fizetés, a virtuális internetes bankkártya vagy az utánvét biztonságosabb megoldást jelent.

A fogyasztóvédelmi hatóság szerint érdemes továbbá óvatosan kezelni az e-mailben érkező akciós ajánlatokat: az adathalász levelek sokszor megdöbbentő módon hasonlítanak a boltok hírleveleire. Ha egy új, számunkra ismeretlen webáruházban vásárolnánk, keressünk rá a bolt nevére az interneten és a fórumokban, s amennyiben túl sok reklamációt találunk, inkább ne vásároljunk az oldalon. Mielőtt a terméket előre kifizetnénk, összehasonlításul feltétlenül nézzük meg más webáruházakban is az árakat. A rendkívül alacsony ár jelentheti azt, hogy a kereskedő azt csak csalogató reklámnak szánja, majd a megrendelésünk után levélben közli, hogy az adott termék elfogyott, de ajánlhat helyette egy másikat, amely természetesen drágább.

Külföldről rendelt termék esetén számítani kell arra, hogy a fogyasztó által ténylegesen fizetendő összeg eltérhet az előzetesen kalkulálttól, amire egyrészt az árfolyam-ingadozás adhat okot, másrészt nem mindig egyértelmű, hogy az adót vagy egyéb díjat külön számítják-e fel a termék vételára mellett.

mno.hu