Rendkívüli, szombati kormányinfó: Csak a magántulajdonú járművekbe lehet 480 forintos benzint tankolni

2022.07.30 11:26

A kormány korlátozza a hatósági árat az üzemanyagoknál, sok jármű nem tankolhat majd olcsóbban. Emellett a kabinet felszabadítja a negyedét a stratégiai olajkészletnek – jelentette be szombaton a rendkívüli kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 
A szerdai kormányülés után nem volt tájékoztató, azonban azóta több döntést is hozott az Orbán Viktor vezette kabinet.
 
Eltörli a kormány a magángépjárművekre vonatkozó 480 literáras hatósági ársapkát több jármű kategóriában – ismertette a kormány döntéseit Gulyás Gergely, aki arra hivatkozott, hogy a százhalombattai finomító leállítása miatt van szükség a szigorításokra. Mivel ez az üzem felelt a hazai ellátásért, itt finomítják a kőolajat, amelyet Oroszországból importáltak, enélkül nem megoldható az üzemanyag-ellátás.
 
A nem természetes személyek által használt járműveknél nem lesz érvényes az ársapka, de a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárműveket sem lehet majd 480 forintos literáron tankolni – ismertette a részleteket Gulyás Gergely. Ismertetése szerint a hatósági áras tankolás lehetősége csak a mezőgazdasági munkagépekra, magántulajdonú gépjárművekre és a taxikra tartják fent. 
 
Két lehetséges út lenne az olajellátás fenntartására: az egyik az import lenne, de ez a lehetetlen európai körülmények miatt ez megvalósíthatatlan Gulyás Gergely szerint. A másik út a stratégiai készlet felszabadítása lenne, de a miniszter szerint csak a készlet egynegyedének felszabadítására van lehetőség.
 
Földgázpótlásra is koncentrálna a kormány
 
Mint a miniszter elmondta, a kormány nem szavazta meg az uniós energiaszolidaritási egyezményt, ahogy azt sem támogatják, hogy 15 százalékkal kell csökkentenie a gázfelhasználást. Gulyás Gergely elmondta, hogy szükség esetén utóbbira a kormány kész reagálni.
 
Bírálta az uniós szankciókat – amelyeket az EU-ban a magyar kormány is megszavazott –, hogy „nem volt igaz, hogy azoknak nem lesz hatása az európai emberek életére.”
 
Arról is beszélt, hogy felmérte a kormány a hazai lignitbányászat és -égetés lehetőségeit, valamint a barnakőszén kitermelhetőségét. Továbbá elismételte, hogy exporttilalmat vezettek be a tűzifára.
 
Lehet megegyezés az EU-val
 
„Alapvetően optimista vagyok a megállapodás esélyeit illetően. A magyar kormány például elfogadta, hogy a támogatási ciklus végére a pedagógus béreket a diplomás átlagbér szintjére kell emelni” – mondta el az uniós források lehívásáról Gulyás Gergely.
 
Pénteken Navracsics Tibor EU-ügyekért felelős miniszter közölte, hogy a magyar tervek már kész vannak, innentől az Európai Bizottságon múlik, hogy mikor jöhetnek az utalások.
 
Ellátási problémák lehetnek az üzemanyagár-stop miatt
 
 
Import üzemanyag kell, különben ellátási problémák lehetnek Magyarországon – mondta Hernádi Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján. A Mol elnök-vezérigazgatója kezdeményezte is, hogy szűküljön az ársapkával érintett vásárlók köre, mert különben nem lesz elég üzemanyag, főleg dízel a lakosság ellátásához.
 
A százhalombattai olajfinomító normál körülmények között sem tudja kielégíteni a hazai dízelfogyasztást. A finomítót azonban a tervezett karbantartás miatt hétfőn le kell állítani. Eközben az OMV schwechati finomítója még a nyár elején állt le egy meghibásodás miatt. Várhatóan az osztrák üzemet csak ősszel lehet visszaállítani a dízeltermelésre.
 
Az üzemanyagárakra a 480 forintos literenkénti ársapkát november 15-től vezette be az Orbán-kormány. A független benzinkutak már akkor jelezték, hogy ez csődközeli helyzetet teremt a számukra. Az elmúlt 7-8 hónapban a helyzet csak tovább romlott, mert az olajárak az akkori 80 dolláros hordónkénti árról már a 120 dolláros szint fölé emelkedtek. A héten a Shell már több kútját ideiglenesen bezárta Magyarországon.
 
Már sok megszorításról döntött a kormány
 
Alig két hete jelentette be a kormány, hogy részlegesen korlátozza a rezsicsökkentést, csak az átlagfogyasztásig vehető igénybe a támogatott ár.
 
Emellett szintén még júliusban szigorítottak a katás adózási forma feltételein.
 
Továbbá sok nagyberuházást elhalasztott már az Orbán-kormány.
 
Mindeközben folyamatosak az egyeztetések az EU-val, hogy megérkezhessenek a támogatások.
 
mti.hu / napi.hu