Rendőrnek adta ki magát a férfi, és elvitt 30 millió forintnyi ékszert és egy rakat pénzt a nyíregyházi lakásból

2017.03.30 17:31

Nem mindennapi eset történet Nyíregyházán: egy magát rendőrnek kiadó férfi csengetett be egy nyíregyházi lakóházba, ahonnan aztán kb. 30 millió Ft értékű arany ékszert, és kb. 5 millió Ft értékben USA dollárt, eurót és forintot vitt magával, mondván, lefoglalja azokat.

Illusztráció: Nem az első eset, hogy hamisítják a rendőrigazolványt

Illusztráció: Nem az első eset, hogy hamisítják a rendőrigazolványt

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2017. március 25-én egy hónapra elrendelte a hivatalos megbízás vagy minőség színlelésével elkövetett zsarolás bűntettével gyanúsított H. I. előzetes letartóztatását.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsított egy társával együtt 2017. március 23-án becsengetett egy nyíregyházi lakóházba, és az ott lakó két személy részére rendőr igazolványnak látszó fényképes igazolványt mutattak fel, majd közölték velük, hogy házkutatási parancsuk van. Ennek igazolására egy rendőrségi logóval ellátott, aláírt és lepecsételt határozatot adtak át a sértetteknek, akik ennek hatására beengedték őket az ajtón. A gyanúsított és társa közölte a sértettekkel, hogy tudomásuk van arról, hogy bűncselekményből származó ékszereket vásároltak, ezért felszólították őket arra, hogy a házban található arany ékszereket és készpénzt adják elő, ellenkező esetben bilincsben viszik el őket. A fenyegetés hatására a sértettek összesen kb. 30 millió Ft értékű arany ékszert, és kb. 5 millió Ft értékben USA dollárt, eurót és forintot adtak át a gyanúsítottnak és társának, akik ezt követően a helyszínről eltávoztak.

A bíróság álláspontja szerint – mivel a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú és törvényi fenyegetettségű – megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezése esetén a hatóság elől megszökne vagy elrejtőzne, illetve a még szökésben lévő elkövető társaival a kapcsolatot felvenné, ezáltal a bizonyítás lefolytatását meghiúsítaná.

A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Dr. Toma Attila, sajtószóvivő
boon.hu