Reneszánsz kavalkád a Diósgyőri Várban

2016.05.19 16:15

Vidámságra termett királyné, itáliai-magyar szerelmi történet és egy mutatványosoktól hangos királyi lakoma várja a látogatókat május 21-én a Diósgyőri várban. Az udvar Beatrix királyné tiszteletére vigad az idei Reneszánsz kavalkádon, amelyen a Fekete Sereg is kiérdemli hírnevét, de élő sakkbábúkat, udvari szerencsejátékot és jó muzsikusokat is rendeltek a nagybecsű vendégek szórakoztatására!

Ki ne ismerné a híres budai kutyavásár történetét, vagy Beatrix királyné kedves tréfáját Mátyás királyunkkal! Az idei Reneszánsz kavalkádon Aragóniai Beatrix vendégei lehetünk és megismerhetjük, hogyan éltek kedvelt uralkodóink a reneszánsz világában. A királyné, aki szenvedélyesen szerette az életet és annak minden ajándékát, ezúttal legkedvesebb udvarhölgyének kézfogója alkalmából rendezett mulatságot, aki egy itáliai ifjút választott szerelméül. Két kultúra hagyományai keverednek és olvadnak össze az ünnepségen, amelyen olasz zászlóforgatók vidámítják a vendégeket, majd Mátyás fekete seregének páncélosai csillogtatják meg vértjeiket és harci tudásukat.

Beatrix királyné élő sakkjátékot is rendelt a várnagytól, de a nemes urak és hölgyek olyan ördöngös udvari szerencsejátékokat is kipróbálhatnak, mint a trou Madame, a kockacsiga és a kártyarulett. A királyi várban ügyes mesteremberek, de messzi földről érkező tudósok és Itália küldöttei is tiszteletüket teszik a népes sokadalomban.

A menyegzőn pedig a királyi lakoma sem maradhat el! Mutatványosok, udvari zenészek (Szelindek, Hollóének Hungarica), itáliai színjátszók és táncosok szórakoztatják a násznépet, akik korabeli receptek alapján készített mennyei falatokat is kóstolhatnak. Lesz még görénysimogató, érkeznek a Diósgyőri Királyi Kutyások, kipróbálhatják a pajzskészítést, középkori játszóteret, de lesz tündérképző és boszorkánynevelde, valamint udvari bolond tanoda is a várárokban. S ha mindez még mindig nem vidámítja meg a királyné szívét, a reneszánsz gólyalábasok és a gyógynövénytudós itala egészen bizonyosan!

Jegyek kaphatók: az InterTicket országos jegyirodai hálózatban valamint a JEGY.HU oldalon, továbbá Miskolcon a Művészetek Háza jegypénztárában (Rákóczi u. 2.) és a Diósgyőri várban (Vár utca 24.).

Felnőtt belépő: 1800 Ft.
Diák-, és nyugdíjas belépő: 1400 Ft
A 0-3 éves gyermekek számára a belépés ingyenes.
Lakoma jegy: 3900 Ft

Bővebb információ: a www.diosgyorivar.hu oldalon, valamint a vár hivatalos Facebook oldalán.