Rengeteg a feketepiaci tojás

2016.10.22 15:37

Miközben a magyarországi tojástermelés nő, a tojás iránti kereslet érezhetően csökken.

Rengeteg a feketepiaci tojás

fotó: nlcafe.hu

A hazai tojástermelés így sem tudja kielégíteni a belföldi keresletet, ezért az ország importra szorul. A behozott tojások 25-30 százaléka ugyanakkor ellenőrizetlenül jut el a fogyasztókhoz – állítják piaci elemzők.

Ellenőrizetlenül

Magyarországon a múlt évhez képest 10 százalékkal, mintegy 100 millió darabbal nőtt a nagyüzemi tojástermelés – mondta Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára. Magyarországon az idén várhatóan 2,14 milliárd étkezési tojást fogyasztanak el, amiből 600-800 millió darabot a háztájiban állítanak elő. Ezen túlmenően évente 200-400, más adatok szerint 500-700 millió tojás érkezik külföldről, aminek legalább 25-30 százaléka ellenőrizetlen módon, feketén, vagy legalábbis „szürkén” kerül a magyar piacra. A hazai tojásfogyasztás ugyanakkor csökken, mert átalakultak a fogyasztói szokások.

Dupláért adják

Molnár Györgyi tájékoztatása szerint a tojás önköltségi ára 17 forint 50 fillér, és a felvásárlók is ezen az áron veszik át a termelőktől, a fogyasztói ár ugyanakkor hosszú ideje független az önköltségtől és a felvásárlási áraktól, darabonként 35-40 forint közötti. A jövő évi általános forgalmi adó (áfa) csökkentése várhatóan növeli majd a tojásfogyasztást Magyarországon, a termelés pedig legalább további 10 százalékkal nő majd a várakozások szerint. A magyar tojástermelők éves érbevétele mintegy 20 milliárd forint, a célkitűzés pedig az, hogy Magyarország ismét önellátó legyen étkezési tojásból, mint volt évekkel ezelőtt.

HBN
boon.hu