Rengeteg málnával készül az idei Ország Tortája

2019.08.02 06:03

Több mint fél kiló málnát kell beledolgozni az idei nyertes Magyarország Tortájába, amely a Boldogasszony csipkéje fantázianévre hallgat.

Rengeteg málnával készül az idei Ország Tortája
 
Fotó: bykapas.com
 
Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje nevű kreációt választották meg az ország tortájának 2019-ben. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László szegedi cukrászmester nyerte a Kicsi Gesztenye tortával.
 
Az idei nyertes torta készítője tavaly bronzérmet nyert, idén azonban a legjobbnak bizonyult. 
 
A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk. A nyertes torta mindegyik rétegében megtalálható ez a rendkívül ízletes gyümölcs, egy torta több, mint hatszáz gramm málnát tartalmaz:
 
Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítjük.
 
 
A közlemény szerint üde, friss és nagyon gyümölcsös az idei győztes, mely jellegében közelebb áll a hazai tradicionális sütemények világához, készítésének technológiája viszont ötvözi a hagyományt és az új trendeket.
 
A második helyezett Dezse Gergő Akali meggyes mandulatortája lett a szombathelyi Mészáros Cukrászdából, a harmadik helyen Ipacs Balázs Kékestető tortája végzett a tápiószecsői Hisztéria Cukrászdából.
 
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén Gyuris László, a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere győzött a Kicsi Gesztenye elnevezésű kreációjával.
 
A torta ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. Az édesség tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek.
 
Fotó: Magyarország Tortája 2019
 
Így a torta a harmonikus, egyedi ízvilágához elegáns küllemet is kapott. A hozzáadott cukor nélkül készült Kicsi Gesztenye szeletenként 204 kcal-t és csupán 14,9 g szénhidrátot tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánlják, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.
 
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a "Magyarország Tortája" versenyt augusztus 20-a, államalapító Szent István ünnepe alkalmából. Évről-évre egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát pedig hatalmas érdeklődés kíséri.
 
A tortáknak magyaros ízvilágúnak, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatónak kell lennie, és szigorúan csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre.
 
A szakmai zsűri kétfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választ ki a zsűri öt tortát, majd újrakóstolják a döntős kreációkat és javaslatokat tesznek a tökéletesítésükre. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket természetesen szakmai szempontok alapján pontoznak.
 
A tortákat augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában, valamint 18-a és 20-a között a Magyar Ízek Utcájában, a budapesti Várkert Bazár területén. Az elkészítés további fortélyait és az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től itt lehet böngészni!
 
cukraszat.net