Repülős Gizi: Hiába harcolok ellene, muszáj lopnom

2015.07.06 12:36

Ha egy igazi legendára számít az ember, nem feltétlenül egy cekkeres néni jut az eszébe.

A 88 éves Repülős Gizi pontosan ilyen, mégis élő legenda: több mint hatvan éve a besurranó tolvajok királynője. Gizi nénit egy nyugat-magyarországi faluban csíptük el, ahol épp szabadságát tölti, messze az otthonától.

A település lakói tudják, ki ő, egyesek a kelleténél jobban is. Azt mondják, Gizi néni invitálás nélkül is meglátogatta már őket. Azt mondta, most nincs jó formában – egy hete fogták el besurranás közben –, ennek ellenére hihetetlen dinamizmussal járta körbe velünk a falut, ahol „üdül".

Egy panzióban, kedves, de egyszerű szobában húzta meg magát, ahol elárulták, példás vendég, mindig időben fizet, és még kedves is. Bár találkozásunk első perceiben próbálta a szobája ajtaját a lábunkra zárni, végül megenyhült, és hosszasan mesélt magáról. A legenda szerint repülővel járt lopni az 50-es években, akkor kapta becenevét.

– A gúnynevemet még egy rendőrparancsnok aggatta rám, aki aztán pár héttel később meg is halt. Emlékszem, a kollégái azt mondták, biztos valami átkot szórtam rá. Persze nem így volt, de annyi buta pletyka terjeng rólam! – kezdte Gizi néni, aki elárulta, nagyon fél a börtöntől. – A közelmúltban is volt elég baklövésem, és félek, újra rács mögé kerülök. Nem titok, zártak már be, de ennek több mint tíz éve. Nem tudom, ma milyen viszonyok uralkodnak bent.

Repülős Gizi azt is elmesélte, hogy gyermekkorában agyhártyagyulladást kapott, s talán éppen ennek a következménye, hogy leküzdhetetlen vágyat érez a lopás iránt.

– Soha senki nem foglalkozott vele, hogy beteg vagyok, egyszerűbb volt megbélyegezni. Hiába is harcolnék ellene, muszáj lopnom. Legutóbb egy hete kerültem bajba emiatt, épp ezért rettegek, hogy megint lecsuknak – sóhajtott Gizi néni, aki a helyiek szerint ha kell, úgy oson, akár egy macska.

Azt viszont biztos sokan nem tudják róla, hogy az enyveskezű idős asszony egykoron irodalom- és történelemtanár volt, aki máig könnyűszerrel felidéz szinte bármilyen versrészletet. Három nyelven beszél folyékonyan, és rejtvényfejtésben biztos olimpiai aranyérmes lenne.

Hajlott kora ellenére az esze vág, mint a borotva, és mindenre emlékszik egészen gyermekkoráig visszamenően.

– Most már csak egy kis békére vágyom. Örülnék, ha az emberek nemcsak annyit látnának, ami a hírekben van, hanem tudnák azt is, miért kerültem ebbe a helyzetbe – fogalmazott.

Repülős Gizi minden bizonnyal sok embert meglopott, soknak azonban vissza is adta, amit elvett tőle. A károsultak talán megköveznek bárkit, aki rokonszenvvel viseltet iránta, az ország egyik élő legendája azonban valójában egy kedves idős néni – persze egy csipetnyi rafináltsággal.

 

Negyven év börtönre ítélték
Repülős Gizi valódi neve Kosztor Sándorné Bodnár Gizella. „Karrierjét” mintegy hatvan éve kezdte, ez idő alatt legalább 20 alkalommal lopott, legalábbis ennyit tudtak rábizonyítani. A bíróság ezeket 40 év börtönnel honorálta, amiből az asszony tizenhetet le is ült. Utoljára 2005-ben küldték rács mögé. Amszterdamban és Londonban is hírhedt tolvajként tartották számon, ám Párizsban magyarnóta-énekesként imádta a közönség. Életéről két könyv is született.

blikk.hu