Rétvári megmagyarázta, miért nem nyilatkozhatnak a kórházigazgatók

2017.01.02 19:08

Az államtitkár szerint semmi újdonság nincs abban, hogy engedélyt kell kérniük az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól.

fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) Szabó Tímea: a Párbeszéd képviselője arra volt kíváncsi, hogy miért kell engedélyt kérniük a kórházigazgatóknak a nyilatkozáshoz a Állami Egészségügyi Ellátó Központtól.

Balog Zoltán miniszter helyett Rétvári Bence KDNP-s államtitkár válaszolt. Mint írja, az Emmi alá tartozó nagyobb állami és nem állami szervezeteknél és intézményeknél korábban is volt nyilatkozati rend, és ez a jövőben is így lesz.

    "Ennek folyamatos gyakorlata semmiféle aktuális üggyel nem hozható összefüggésbe"

– írta válaszában Rétvári.

Először a Magyar Nemzet számolt be arról december elején, hogy nem nyilatkozhatnak a sajtónak a kórházak dolgozói az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) engedélye nélkül, és komoly bajba kerülhetnek az alkalmazottak, ha megszegik a tilalmat. Hasonló esetről tájékoztatott később az ATV is: az onkológia helyzetével kapcsolatban nem engedte nyilatkozni a kórházigazgatókat az ÁEEK, ami az egészségügy (és a kultúra) területén a sajtó működésének ellehetetlenítését jelezte előre.

A hvg.hu azonban úgy tudja, hogy a nyilatkozatstop mögött kifejezetten a Simicska-birodalomhoz tartozó orgánumok elszigetelése áll. Információnk szerint a minisztérium illetékesei olvasatlanul dobtak vissza már elkészült interjút, illetve tiltottak meg sajtómegjelenést, mondván, hogy az „nem megfelelő” médiánál történt volna.

hvg.hu