Robbanásszerűen nő a baromfitermékek ára, az ellenzék a kormányt okolja

2022.01.11 06:43

Három lépcsőben, összesen 25-30 százalékkal emelkedhet idén a baromfi termékek ára, a megnövekedett takarmány és rezsi költségek miatt - erről a baromfi terméktanács elnöke beszélt híradónknak. A Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint drágul a sertéshús is. Az MSZP szerint, Magyarországon a legmagasabb az áfa kulcs, a kormánynak lehetősége lenne hogy lengyel példára csökkentsék az élelmiszerek áfáját.

 
A Húsiparosok Szövetsége szerint, a sertés ágazatban nőttek a takarmány árak, amit a vásárlók is érezni fognak.
 
A következő fél év, háromnegyed év, egy év során, ez a növekvő takarmányozás önköltsége szép lassan beépül majd az élősertés árába, és ez szép lassan meg fog jelenni a piacon, valószínűleg a fogyasztói árakban is.”
 
 


A Baromfi terméktanács elnök-igazgatója szerint nekik is nőttek a költségeik, így idén három lépcsőben emelik az árakat.
 
„Ezt több lépcsőben, fogja megvalósítani a kereskedelem, vélhetőleg január vége felé, egy pedig majd kora tavaszi időszakban várható, és még valószínű ekkor is szükség lesz, nyári, nyár eleji áremelkedésre” – mondta Csorbai Attila.
 
 
 
Korózs Lajos szerint, a kormánynak kellene tennie a magas élelmiszer árak ellen.
 
„Lehetősége lenne csökkenteni az áfát, éppen a Lengyelek most nyúltak hozzá, az egyik legmagasabb az európai unióban az infláció, tehát a gyenge forint, az elszabaduló árak, mind-mind olyan tételek, amiben a kormánynak konkrét beavatkozásra kéne szert tennie és leszorítania az árakat” – emelte ki az MSZP országgyűlési képviselője.
 
 
A DK gazdasági szakértője szerint, a kormány a költekező gazdaság-politikájával teljesen kiüríti az államháztartást és gerjeszti az infláció.
 

„Az alacsony keresetűek, nagycsaládosok, és kis nyugdíjasok, ezeknek hiába emelték nominálisan igen látványosan nagy ütemben a bérüket és a nyugdíjukat, ezek a társadalmi rétegek, amik milliós társadalmi réteg, a jövő évnek a vesztesei lesznek” – tette hozzá Dávid Ferenc.
 
 
A szakértők szerint az áremelkedések, felemésztik a béremeléseket, és a nyugdíjakat.
 
atv.hu