Robbantottak az új nyugdíjasok

2019.05.16 13:11

Az első negyedévben növelte a nyugdíjkiadásokat az új nyugdíjasok viszonylag magas ellátása. Ennek ellenére a nyugdíjkiadások elmaradtak az időarányosan várttól.

Fotó: MTI / Mónus Márton
 
Az első negyedéves részletes adatok szerint 3,7 milliárd forint deficit keletkezett a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási alapban - írja a Világgazdaság. Az előbbi alapban több mint 23 milliárdos hiány, az utóbbiban valamivel kevesebb, mint 20 milliárdos többlet jött össze.
 
A nyugdíjalapnál annak ellenére alakult ki ez a helyzet, hogy a nyugdíjkiadások elmaradtak az időarányosan várhatótól, aminek az lehet az oka, hogy a nyugdíjasok létszáma nem egyenletesen alakul az év során. Növelte a kiadásokat az új nyugdíjasok viszonylag magas ellátása.
 
Az egészségbiztosítónál közel öt százalékkal nőttek az egészségügyi szolgáltatásokra fordított kiadások, továbbá majdnem nyolc százalékkal többet emésztettek a gyógyszerkiadások az egy évvel korábbihoz képest. Március végén 29 milliárd forint volt az egészségügyi intézmények lejárt adóssága.
 
Az év végére mindként alapnak nullszaldósnak kell maradnia, ami a Világgazdaság szerkesztői szerint annak ellenére összejöhet, hogy júliustól két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho), ami az év második felében 140 milliárd forinttal csökkenti az időarányos bevételeket. Ezt azonban kompenzálhatják a béremelkedések miatt emelkedő tb-bevételek.
 
VG.hu / napi.hu