Rogán Antal elárulta: még az idén koncesszióba adnák az úthálózatot – Tiltakozik a Párbeszéd

2021.06.19 06:44

Még idén, az az december végéig aláírná a kormány a gyorsforgalmi utak koncesszióba adásáról szóló szerződést a nyertes pályázóval – árulta el Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetet vezető miniszter a Blikk kérdésére egy háttérbeszélgetésen. Ez azt jelenti, hogy még a jövő tavaszi parlamenti választások előtt lezárnák az eljárást. – Mindezt az elődeinknek is szóvá lehetne tenni, a többi koncessziós szerződést is a választások előtt kötötték – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Rogán Antal miniszter nagy versenyt vár a sztrádakoncesszióért
 
Fotó: Kovács Tamás / mti.hu
 
A koncesszió 35 évre szólna és a nyertesnek vállalnia kell, hogy tíz éven belül megépíti a hiányzó autópálya-szakaszokat, összesen 272 kilométert, 273 kilométernyi szakaszon pedig bővíteni kell a kapacitásokat.
 
– Azért találtuk ki ezt a konstrukciót mert a következő időszakban nem lesz uniós forrás az autópály-építésre, ezért más finanszírozási forrást kellett találnunk, ami – magyarázta Rogán, aki hangsúlyozta, hogy az sztrádadíj meghatározása és beszedése az állam feladata lesz, azt csak infláció mértékével lehet csak növelni, vagyis alaptalanok azok az aggodalmak, hogy mindez az autópályadíjak emelését hozná magával.
 
Arra kérdésre, hogy mekkora bevételt várnak az úthálózat koncesszióba adásából, nem kívánt válaszolni, mivel az a szakértők szerint a kormány pozícióit rontaná a tárgyalásokon. – Nem a bevétel a cél – hangsúlyozta Rogán, aki hozzátette: szeretnék, ha olyan nagy külföldi cégek is indulnának a koncesszióért, mint az osztrák Strabag, de a kormány nem titkolt célja, hogy magyar cégek is labdába rúghassanak.
 
 

Párbeszéd: a Fidesz a választások előtt gyorsan még az autópályákat is el akarja lopni

Fotó: NIF
 
A Párbeszéd szerint a Fidesz a választások előtt az autópályákat is el akarja lopni.
 

Dorosz Dávid, a Párbeszéd elnökségi tagja, Pest megye 5. számú választókerületének képviselőjelöltje pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt napokban megjelent a hír, hogy a Fidesz 35 évre koncesszióba szeretné adni a magyar útpályarendszer jelentős részét, vagyis 35 évre a közös nemzeti vagyonból a "haveroknak" akarja kisajátítani az emberek mindennapjai szempontjából kiemelt jelentőségű úthálózatot - közölte pénteken az MTI.
 
Hangsúlyozta: ez megint "a fideszes egy százalék bizniszéről szól", amelynek az árát a 99 százalék fogja megfizetni, ahogyan az például a trafik- vagy a kaszinókoncessziónál történt. Ez csak arról szól, hogy a Fidesz még a választások előtt "ki akarja menekíteni és el akarja lopni a közös vagyonunkat" - fogalmazott.
 
Megjegyezte: mindennek az eredménye az lesz, hogy az úthálózat állapota romlik, a matricadíjak emelkednek.
Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy a Fidesz még a választás előtt meg akarja kapni a koncessziós díjat.
 
Kijelentette: azt üzenik mindenkinek, aki azon gondolkodik, hogy pályázik a koncessziós kiírásra, ne tegye, mert 2022-ben a kormányváltás után "egy fillért sem fogunk fizetni".
 
A két politikus sajtótájékoztatója előtt "Az autópályákat is ellopja a Fidesz" feliratú molinót tettek ki a budapesti M1-M7 bevezető szakasz fölé.
 
forrás: mti.hu / atv.hu / blikk.hu