Rokkantként végezhette volna, de megmenekült

2016.07.05 16:23

Szívinfarktus és stroke együtt – ez az esetek egy részében, ha nem kap gyors és szakszerű ellátást a beteg, végzetes lehet, de sokszor a legjobb esetben is bénulással végződik. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Vasculáris Centrumában egy hete egy idős nőt láttak el ilyen panaszokkal. Ma már jól van. A szakemberek sajtótájékoztatón számoltak be a gyors és szakszerű beavatkozásról.

csillagpont_sajtaj_160705_ja_4.jpg

Nincs egy hete, hogy egy hetvenhárom éves nő hívta ki a mentősöket otthonába. Hajnali három órától ugyanis mellkasi fájdalmai voltak és úgynevezett szívdobogás érzése.

– Korábban kezelést is kellett kezdenünk a helyszínen, ma azonban elég már csak behoznunk a beteget, hogy mihamarabb szakszerű ellátást kapjon a megyei kórházban – mondta Breitenbach Géza, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója. – Ennek a kórháznak a közelében kell élni, hiszen itt olyan ellátást kap, mint sehol máshol az országban.

csillagpont_sajtaj_160705_ja_2.jpg

A Csillagpont sürgősségijére negyed hatkor érkezett a beteg. Egyértelmű volt, hogy szívinfarktusa van, így a kardiológiára szállították – volna.

– Ekkor történt a baj – mondta Valikovics Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Oktató Kórház Neurológiai és Stroke Osztályának vezető főorvosa. – Amíg az átszállításra várt, szívritmuszavar lépett fel, és egy átmeneti rosszullét után a beteg beszédképtelen lett, jobb oldala pedig lebénult.

csillagpont_sajtaj_160705_ja_3.jpg

A stroke, vagyis az agyi infarktus fél nyolckor következett be. Kilenckor már a katéteres laboratóriumban volt a beteg, ahol komplex kezelést kezdhettek el az orvosok.

– Gyógyszeres kezeléseket kapott – vette át a szót Lázár István radiológus főorvos. – Ha nagyér elzáródás történik, akkor mechanikusan is el tudják távolítania vérrögöt. A CT-vel igazolódott az elzáródás. Mikor pedig megnyíltak az erek, a beteg beszélni kezdett, és mozgatta jobboldali végtagjait.

– Ezután a katéteres laboratóriumba szállítottuk a beteget – folytatta a történetet Nagy Gergely György, a Kardiológiai Osztály vezetője. – Az volt a feltételezésünk, hogy a koszorúérben lehet elzáródás. A színkatéterezés hatására nemcsak beigazolódott ez, hanem a trombus tovább is csúszott onnan. Az ország legtöbb intézetében rokkantként végezte volna életét ez a beteg, ma hajnalban viszont azt láttam, hogy a folyosón sétál.

csillagpont_sajtaj_160705_ja.jpg

Mindösszesen három óra leforgása alatt hozták vissza az életbe a hetvenhárom éves nőt. Az orvosok úgynevezett aranyórának hívják azt az időszakot, amikor gyógyszeres vagy mechanikus beavatkozással a teljes gyógyulás érhető el.

– Létrehoztunk egy Vasculáris Centrumot – összegezte az elhangzottakat Csiba Gábor, az intézmény főigazgató főorvosa. – A munka tíz évvel ezelőtt kezdődött, amiben gépműszer beszerzések, építési beruházási tevékenységek és az infrastruktúra kiépítése volt szükséges ahhoz, hogy elérjük célunkat. Hogy ne úgy működjünk, mint egy átlagos kórház, hanem egy központ legyen, ahol az érbetegeket gördülékenyen és az osztályok együttműködésével lássuk el és gondozzuk.

2014-ben 8147, 2015-ben pedig 8111 olyan beteget látott el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, akik valamilyen érbetegség miatt kerültek be.

minap.hu