Rokkantnyugdíj után öregségi nyugdíj?

2016.04.05 10:58

A feleségem /szül.1953.május 22-én/ jelenleg leszázalékolt, kb. 15 éve rokkantnyugdíjas, most mikor betölti a nyugdíjkorhatárt szeretné átszámoltatni az éveit. Ipari tanuló éveket úgy tudom beszámítják jeles eredménnyel végzett és ezzel együtt 35 éves munkaviszonya van. Mi a teendő? Mit kell beküldeni illetve mivel rokkantnyugdíjat kap, milyen okmányokat kell elküldeni? Tehát rendes nyugdíjas állományba kerüléshez mi kell? 

A rokkantellátásban részesülő személy a normál szabályok szerint igényelhet öregségi nyugdíjat. Azaz be kell töltenie a korhatárt, rendelkeznie kell minimum 20 év szolgálati idővel, és nem állhat munkaviszonyban aznap, amikorra a nyugdíjat igényli.
 
Ha megfelel ezeknek a feltételeknek, igényelhet nyugdíjat a felesége is. A rokkant ellátásáról le kell mondjon, azt meg fogják szüntetni.
 
Ha 2011. december 31-én rokkant nyugdíjban részesült a felesége, akkor választhat, hogy azt kéri öregségi nyugdíjként élete végéig folyósítani, vagy az idén részére megállapított öregségi nyugdíjat.
 
Dezse Tivadar
nyugdíjszakértő
hrportal.hu