Rokkantsági ellátásból nem lesz automatikusan öregségi nyugdíj

2022.07.30 07:07

A hatályos rokkantsági ellátórendszer az egészségkárosodott személyek részére rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátás megállapítására nyújt lehetőséget. Valószínűleg az ellátás elnevezéséből adódóan a köztudatban sokan azt gondolják, hogy rokkantellátásban részesülőként már saját jogú "rokkant" nyugdíjasnak minősülnek, azonban ez egyáltalán nem fedi a valóságot.

 
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mmtv.) hatálya alá tartozó ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak, függetlenül azon ténytől, hogy a megállapításukat követően ezeket az ellátásokat is a nyugdíjakhoz hasonló módon kell évente emelni.
 
Az utóbbi időben több kérdés is érkezett az Adózónához arra vonatkozóan, hogy rokkant ellátottként kérhető-e az öregségi nyugdíj, illetve érdemes-e kérelmezni a megállapítását – ugyanis nem biztos, hogy a megállapítandó nyugdíj összege magasabb lenne a már folyósított rokkantsági ellátás összegénél –, illetve lehet-e választani a két ellátás között.
 
forrás: adozona.hu