Rossz évek várnak az allergiásokra

2015.05.25 20:27

Egy új tanulmány szerint a század közepére megnégyszereződhet a parlagfű pollenjének szintje Európában. A globális felmelegedés a hibás.

A melegebb idő – és a több szén-dioxid – miatt újabb helyeken honosodhat meg a parlagfű, így több lesz a pollen is – derült ki egy tanulmányból, amelyet a Nature Climate Change című folyóirat közölt. A parlagfű elszaporodásában más okok is közrejátszhatnak.

A parlagfű nem őshonos Európában, a 19. század végén érkezett Amerikából. Egyelőre még nem terjedt el az egész kontinensen. Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország egyes területein még nincs allergén növény, ám a Robert Vautard francia klímatudós, az yvette-i Klíma- és Környezettudományi Laboratórium kutatója által társszerzőként jegyzett tanulmány szerint 2050-re ott is lehet.

Daniel Chapman, az invazív fajok skót szakértője szerint a melegebb hőmérséklet és a magasabb szén-dioxid-koncentráció miatt a parlagfű továbbterjed észak felé, így még többen lesznek allergiások.

A kutatók számítógépes szimulációval futtattak le különböző forgatókönyveket a következő 35 évre a szén-dioxid-szennyezéssel kapcsolatban. Amennyiben a károsanyag-kibocsátás nem változik lényegesen, az előrejelzés szerint a pollenszint éves átlagban 300 százalékkal nőhet.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a parlagfű pollenszezonja Észak-Amerika egyes északi területein három hétre nyúlt – részben a klímaváltozás miatt.

vs.hu