Rossz hír a nyugdíjasoknak: ettől sokan retteghetnek

2018.08.09 18:20

Ha nem történik változás a jelenlegi nyugdíjrendszerekben, a jövő nyugdíjasai elszegényedhetnek - figyelmeztet az Aegon Biztosító.

 
A demográfiai trendek, a munkaerőpiacon, valamint a pénzpiacokon lezajlott és jelenleg is zajló változások miatt eljárt az idő a jelenlegi nyugdíjrendszerek felett. A ma érvényben lévő társadalombiztosítási rendszerek többsége ugyanis a múlt század közepén jött létre, amikor a 60 év fölötti népesség lélekszáma világszerte 250 millió volt. Az előrejelzések szerint 2050-re ez a szám eléri a 2,1 milliárdot, ami tízszeres növekedést jelent.
 
Éppen ezért az Aegon Biztosító szerint a három hagyományos pillére, az államra, a munkáltatókra és az egyénre épülő globális modellt új társadalmi közmegegyezés alapján kell radikálisan átalakítani.
 
Az Aegon kutatása szerint az emberek világszerte felfigyeltek körülményeik változására, ezért többségük aggodalommal és bizonytalansággal tekint a nyugdíjas évei elé, konkrét terve pedig csak keveseknek van.
 
A biztosító szerint
 
miközben egy előrelátó, viszonylag jómódú kisebbség alkalmazkodni kezdett a megváltozott körülményekhez, a többség tanácstalanul várja az egyre baljósabbnak látott jövőt
 
Ki kellene dolgozni egy olyan nyugdíjmegtakarítási konstrukciót, amelyhez minden munkavállaló hozzáfér, illetve foglalkozni kellene a szabadúszók, a szellemi szabadfoglalkozásúak, a megbízási szerződéssel dolgozók, az egyéni vállalkozók, a gyerekük nevelése, hozzátartozójuk ápolása miatt munkaviszonnyal nem rendelkezőkkel is - írja az Aegon, amely szerint a munkáltatóknak automatikusan kellene beléptetniük dolgozóikat egy nyugdíjpénztárba.
 
Az államnak felkészülési időt kell hagynia a ma nyugdíjasainak az alkalmazkodásra, és kiemelt szerepet kell vállalnia az egészségügyi rendszer működtetésében és fenntartásában.
 
napi.hu