Rossz ötlet a bürokráciacsökkentés - szakszervezetek

2016.06.21 08:51

Közös levélben tiltakoznak a nagy szakszervezeti konföderációk a bürokráciacsökkentés és a háttérintézmények megszüntetése ellen. Szerintük éppen hogy bonyolíthatja az ügyintézést az évtizedek óta működő rendszer átalakítása, és abban sem bíznak, hogy az állami szférából kikerülő munkavállalók találnak állást a versenyszférában.

Múlthéten került ki a megszűnő, illetve minisztériumokba, kormányhivatalokba olvadó háttérintézmények 50-es listája. A továbbiakban nem lesz önálló Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatal, de Országos Tiszti-főorvosi Hivatal és Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivatal sem.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón beszélt arról, hogy ez elbocsájtásokkal, szerinte nagyjából 3 ezer álláshely megszűnésével jár, ami a jelenlegi piaci helyzetben - tekintettel a munkaerőhiányra - nem jelenthet komoly problémát.

Nem értenek egyet a miniszterrel a szakszervezetek. Az öt nagy konföderáció közös állásfoglalást tett közzé, melyben hiányolják az előkészítő tárgyalásokat és kifogásolják több fontos intézmény megszűnését. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke szerint téves elképzelés, hogy az utcára kerülő közalkalmazottak el fognak tudni helyezkedni a versenyszférában.

Hasonlóan gondolkodik a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára is. Ők 30%-os béremelést követelve hirdettek sztrájkot szerdára. Boros Péterné szerint hamarosan munkaerőhiány lehet az önkormányzatoknál.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy látja, a bürokráciacsökkentés nem csak a közalkalmazottakat, hanem szinte minden polgárt érint, ezért hosszú tárgyalásokra lenne szükség.

Szemben a szakszervezetekkel, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége jó iránynak tartja a bürokráciacsökkentést. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a klubrádiónak azt mondta, a versenyszféra be tudja majd fogadni a közigazgatásból kikerülő dolgozókat.

A szakszervezetek tehát megírták levelüket, de egyelőre igen távol vannak az álláspontok.
Az MSZSZ elnök Kordás László szerint, ha nem lesznek valós tárgyalások, szeptemberben utcai demonstrációkra vagy akár országos sztrájkra is sor kerülhet.

Hallgassák meg Selmeci János összeállítását!

 

klubradio.hu