Rövidebb a várólista, de 35 ezren még mindig sorban állnak

2016.04.10 09:03

Másfél-két éve 77 ezer, most viszont „csak" 35 ezer beteg vár a különböző műtétekre, jellemzően térd-, illetve csípőprotézis beépítésére, gerincstabilizáló beavatkozásra, valamint szürkehályog-operációra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Felére csökkent az utóbbi években a várólisták hossza, szemben a 2010 előtti esztendőkkel, amikor a listák egyre növekedtek – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A politikus felidézte, hogy „az örökölt tarthatatlan állapotok" rendezése céljából az Orbán-kabinet 2012 júliusában bevezette az egységes országos intézményi várólista-nyilvántartást. Jelenleg 35 ezer beteg található a listán, míg másfél-két évvel korábban még 77 ezren szerepeltek ott – jelezte, hozzátéve: a leggyakoribb beavatkozások a térd-, illetve a csípőprotézis, a gerincstabilizáló, valamint a szürkehályog-operációk.

Kitért arra is, a rendszer indulásakor az volt a cél, hogy a várakozási időt az Európában megszokott mértékre szorítsák vissza. Több ütemben biztosítottak többletforrásokat: míg 2013-ban 786,5 millió forint állt rendelkezésre a költségvetésben a feltorlódott műtétek mielőbbi elvégzésének elősegítése céljából, 2014 végén egímilliárd forintot juttattak egészségügyi intézményeknek. A tavalyi ötmilliárd forint ráfordításnak köszönhetően apadtak tovább a várólisták – mutatott rá Rétvári Bence.

Megjegyezte: csökkent az átlagos várakozási idő, és a kormány idén újabb ötmilliárd forintot biztosít a program folytatására. Rétvári szerint a 2016. évi forrás 12-13 ezer többletműtét elvégzését teszi lehetővé, s a kisebb műtétek esetén a várakozási idő nem haladja meg a két-három hónapot, de a nagyobb ízületi műtétek is fél éven belül elvégezhetőek lehetnek.

Az államtitkár hozzátette: a szakmai berkekben is elismert várólista-csökkentési program eredményességét jól mutatja, hogy összességében 2012 óta megfelezték a várakozási időt. Tavaly óta az OEP honlapján elérhető azon kórházak listája, amelyek még szabad műtéti kapacitással rendelkeznek, ezzel is hozzájárulva a máshol túl hosszúra nyúlt sorok ledolgozásához.

A program keretében eddig több mint 15 ezer beteg vállalta, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, így ők a vártnál korábban kerülhettek sorra. Ez esetben lehetőség nyílik az utazási költségek megtérítésének igénybevételére – indokolt esetben egy kísérő számára is –, és ezt a programban részt vevő több mint 15 ezer beteg csaknem tíz százaléka igényelte eddig, és a program előrehaladásával a számuk folyamatos emelkedést mutat.

Rétvári közölte, hogy egy évtizedes probléma felszámolása felé haladnak. További cél – hangsúlyozta –, hogy még rövidebbek legyenek a várólisták, s a magyar betegeknek a lehető legkevesebb időt kelljen várakozással tölteniük.

nol.hu