Rövidebb várólisták, akár évekkel hamarabb is sorra kerülnek a betegek

2015.08.04 18:20

Bartha Dezsőné egyik térdét 11 évvel ezelőtt operálták, de néhány éve a másik lába is fájni kezdett. Először csak a járással voltak problémái, később már a biciklizés is nehezen ment neki. Eredetileg 2017 - re kapott időpontot az operációra, de a múlt héten sikerült megműteni.  

– Kétszer voltam kontrollon. A főorvos akkor azt mondta, hogy korábbi időpontra hozzák a műtétet, mivel nem tudok közlekedni. Nagyon örültem a hírnek – mondta Bartha Dezsőné.

Néhány szobával arrébb, egy frissen operált beteg fekszik. Almási Istvánt elmondása szerint délelőtt vitték be a műtőbe – az előzetes lista alapján neki is éveket kellett volna várni a beavatkozásra, de januárban már beültették az egyik térdébe a protézist, ma pedig a másikat is megműtötték.

Az elmúlt két évben a kormány három programot is indított a kórházi várólisták csökkentésére. 7,5 milliárd forintot különítettek el erre. A plusz forrásból eddig főként térd- és csípőprotéziseket ültettek be a megyei kórházban. Az egészségügyi intézmények telefonon vagy levében értesítik a betegeket, akiket abba a városba irányítanak, ahol nagyobb kapacitás van az operációk elvégzésére.

Miskolcon azonban erre nincs szükség, ember és pénz is van az extra beavatkozásokra. Zétény Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház finanszírozási osztályának vezetője elmondta, várhatóan további nyolcvanat kapnak még az OEP-től az előrejelzés alapján, amit december 31-ig tudnak befejezni.

- El tudjuk végezni. Ez a betegszám nagyjából elegendő ahhoz, hogy a várólistát körülbelül másfél év alá tudjuk csökkenteni – fűzte hozzá.

A kormány által 2013 végén megszavazott csaknem 800 millió forintból a kórházak a napi műtéti program mellett további 1300 operációt tudtak elvégezni. Tavaly további egymilliárd forintból 1400-1500 műtétre futotta. Idén pedig ez az összeg eléri az ötmilliárd forintot, amelyből 12-13 ezer beavatkozást tudnak elvégezni, így a jelenlegi 40-45 ezer fős várólista év végére sokkal rövidebb lehet.

minap.hu