Rusvai Miklós: a nyájimmunitás mindenképpen kialakul, de nem mindegy, hogy hogyan

2021.05.17 10:46

Rusvai Miklós virológus az ATV-nek arról beszélt, hogy a nyájimmunitás mindenképpen kialakul, csak nem mindegy, hogy azt oltással vagy fertőzéssel szerezzük meg. Az egészségügynek az előbbi a kedvezőbb.

 
Rusvai Miklós valószínűnek tartja, hogy hamarosan visszatér a régi életünk. A jó időben szintén bízhatunk, ami segít abban, hogy véget érjen a harmadik hullám.
 
Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyit számíthat az hogy nálunk más és más oltást kaptak az emberek Rusvai azt válaszolta, hogy
 
Őszintén remélem, hogy ennek nincs jelentősége.
 
Hozzátette, hogy nem lenne szabad, hogy ez befolyásolja a hatást: A védettség, az védettség, bármilyen vakcinával is történt az oltás.
 
A járványmentes hónapok után ősszel megint jön a légzőszervi betegségek szezonja: a többi fertőzéshez pedig a SARS‑CoV‑2 is csatlakozik.
 
Az biztos.
 
mondta Rusvai azzal kapcsolatban, hogy itt marad velünk a vírus, és együtt kell élni vele, azaz a pandémiából endémia lesz.
 
A szakértők jelenlegi tudása szerint az oltások nagyjából nyolc hónap körüli védettséget adnak, de bizonyos vakcinák és emberek esetében ez hosszabb is lehet.
 
Az immunitás egyénfüggő,
 
mondta Rusvai Miklós. A virológus feltételezése szerint a vakcináció ugyanúgy történik majd, mint az influenzánál: egy jelentős adagot ingyenesen ajánlanak fel azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak vagy szociális, egészségügyi intézményekben dolgoznak. Aki meg fel akarja venni az oltást, az felveheti.
 
A nyájimmunitás mindenképpen kialakul: az a tét, hogy hányan szerzik meg az immunitást oltással és hányan fertőzés révén, mondta a virológus, szerinte az a cél, minél többen szerezzék meg oltás révén, hiszen ez az olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb megoldás az egészségügynek.
 
Rusvai reméli, hogy ősztől a hat év feletti korosztálynak is lehetősége lesz az oltásra, nagy valószínűséggel a Pfizer vakcináját kaphatják a kisiskolások. Hogy a még kisebbek mikor kaphatnak oltást, az egyelőre kérdéses, hiszen a hosszú távú hatásokról még nincsenek meggyőződve a tudósok. Rusvai egyelőre korainak érzi a témát, és annyit mondott el, hogy kötelezővé nem tenné a kicsiknél, a választás lehetőségét hagyná meg a szülőknek.
 
forrás: atv.hu / portfolio.hu