Rusvai Miklós: influenzaszerűvé alakult a Covid, nem indokolt a szigorítás

2022.08.28 17:13

Az őszi járványhullám az időjárástól és a gazdasági helyzettől is függ a virológus szerint. 

 

Rusvai Miklós virológus a Magyar Nemzet kérdésére válaszolt, és kijelentette, hogy „a járványtani adatok alapján túl vagyunk a »nyári Covid« okozta emelkedett esetszámon, jelenleg tehát indokolatlan lenne a szigorítás”. 
 


A víruskutató elmondta, hogy a koronavírus influenzaszintű megbetegedéssé alakult át, a korábbi járványhullámokhoz képest a jelenlegi csupán egy hullámocskának tekinthető, azonban az ősszel az iskolakezdés és a munkahelyekre való tömeges visszatérés hozhat némi változást. 
 
Úgy véli, hogy ezek a rizikótényezők viszont feltehetően csak néhány hetes késéssel fogják elindítani az őszi járványhullámot, melynek felfutása és magassága sok egyéb tényezőtől, elsősorban az időjárástól, a gazdasági helyzettől is függ, ugyanis a gazdaság nagyban befolyásolhatja a társadalmi eseményeket is.
 
Ezért Rusvai úgy véli, hogy még nem indokolt a maszkviselés, de ősszel kötelezővé tenné szélesebb körben: az egészségügyi intézmények mellett a tömegközlekedési eszközökön, a közhivatalokban és a bevásárlóhelyeken. 
 
Rusvai Miklós továbbá azt tanácsolja, hogy aki még nem igényelte a harmadik oltást, az oltassa be magát, aki viszont már hármat kapott, az várja meg a vélhetően ősz elején megjelenő új, a Pfizer és a Moderna által fejlesztett, az eredeti vírustörzs és omikron variáns ellen is hatásos vakcinát. 
 
Hozzátette, hogy az, aki idén átesett a fertőzésen, annak nem indokolt az oltás, mivel már omikron-specifikus védettséggel rendelkezik. Rusvai Miklós azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az új típusú vakcinák olyan szintre fogják növelni az antitestek szintjét, hogy csak évente egyszer, nagy valószínűséggel csak a rizikócsoportokba tartózó személyeknek fogják beadni.
 
forrás: mno.hu