Sárgacsekkekre költi a támogatást Csomós Mari, a Nemzet Színésze

2017.04.14 11:34

Csomós Marit március végén választották a nemzet Színészének. Ennek köszönhetően élete végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesül. Meglepetésként érte a díj, de a pénz nagyon jól jön neki.

MTI-Fotó: Kallos Bea
 
A díj egyébként nagyon sokat segít abban is, hogy valamivel könnyebben éljünk, hogy könnyebben fizessünk ki egy ruhát, egy cipőt, segít abban, hogy befizessem a számláimat, támogassam a családot
 
- mondta a Best magazinnak.
 
A nemzet színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.
 
Csomós Mari azt is elmondta, meglepte, hogy meglepte, hogy őt választották, és különösen sokat jelent, hogy az elismerést a kollégáitól kapta. Beszél arról is, hogy annak ellenére, hogy több mint 30 éve megözvegyült és nem született gyereke, nem érzi magát egyedül. "Ott vannak a testvérem unokái, az unokaöccsök, az unokahúgok."
 
A 73 éves színésznő közel 20 éve tagja a Radnóti Miklós Színháznak, a közönség jelenleg is három darabban láthatja.
 
 
Milyen munkát vállalhatnak a nyugdíjasok?
 
Nehéz manapság kijönni a nyugdíjból. Hazánkban az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, de a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti ellátásból él. Ráadásul 70 ezer fölé rúg azoknak a száma, akik havonta 50 ezer forintnál is kevesebből élnek. Sokan kénytelenek munkát vállalni, hogy finanszírozni tudják kiadásaikat.
 
Nem könnyű azonban nyugdíjasként elhelyezkedni. Ezt mutatja legalábbis a KSH munkaerőfelmérés-felvétele alapján a magánháztartásokban élő 65-69 éves korosztály mindössze 6 százaléka, vagyis 35 ezer fő dolgozott a tavalyi év negyedik negyedévében.
 
 
Nem mindegy, mennyit keresünk
 
Vannak buktatói is a nyugdíj melletti munkavállalásnak. A korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó éves jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát meghaladja. 2017-ben a bruttó minimálbér 127 500 forint, ennek a 18-szorosa összesen 2 295 000 forint.
 
Vagyis aki havonta több mint (bruttó) 191 ezer forintot keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjáról. Szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítását annak is, aki közalkalmazotti, vagy köztisztviselői jogviszonyban vállal munkát a nyugdíj mellett.
 
penzcentrum.hu