Sargentini az ellenzékkel tüntetett Brüsszelben

2019.01.09 06:22

Magyarország állampolgárai első osztályú európai polgárok. Én azért vagyok itt, hogy kifejezzem a szolidaritásomat velük — mondta egyebek között Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő a Stop Orbán! címmel megtartott kedd esti brüsszeli tiltakozó demonstráción. 

Judith Sargentini az EU-palota melletti tüntetésen
 
Fotó: MTI/AP/ Virginia Mayo
 
A megmozdulást, amelyen körülbelül 120-150 Belgiumban élő magyar vett részt, a Radikális Európai Demokraták mozgalom szervezte. 
 
A magyarországi jogállam helyzetét bíráló európai parlamenti jelentés szerzője mellett, a szocialista Ujhelyi István és a DK-s Molnár Csaba EP-képviselők mondtak beszédet, de szót kapott Kendernay János, az LMP elnökségi tagja, valamint Németh Balázs a Momentum képviseletében. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek nem tudott részt venni a megmozduláson, felszólalását az egyik munkatársa olvasta fel.
 
Sargentini beszédében sürgette a tagállami kormányokat, hogy végre hozzanak döntéseket a tavaly szeptember óta zajló 7. cikkelyes eljárás keretében, mert eddig “semmi nem történt”. Molnár Csaba a Fidesz pártcsaládját, az Európai Néppártot bírálta, amely “a korrupt, velejéig romlott Orbán-rendszert védelmezi”. Ujhelyi István azt hangsúlyozta, hogy “magyarnak lenni ugyanolyan fontos, mint Európában maradni”, és felszólított, hogy “tartsuk Magyarországot Európában”. Az LMP-s Kendernay János azt vetette az Orbán-kormány kormány szemére, hogy az országot szerelőüzemmé alakította át. A momentumos Németh Balázs beszéde végén felolvasta az ellenzék ötpontos követelését, majd meggyújtott és magasba tartott egy lila füstbombát — a több hete tartó tiltakozóhullám jelképét.
 
Halmai Katalin (Brüsszel)
nepszava.hu