Segítség az egészségügyben - adócsökkentésről döntöttek a miskolci képviselők

2015.11.19 12:02

Elengedi a helyi adót az önkormányzat a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak, a fogorvosi alapellátásban dolgozóknak és a védőnőknek. Kedvezményt ad azoknak, akik megfelelően kezelik a folyékony kommunális hulladékot és kevesebb építményadót kér a fejlesztést vállaló cégektől.

Nem kell helyi iparűzési adót fizetni januártól a miskolci háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, fogorvosi alapellátást végző orvosoknak és a védőnő vállalkozóknak akkor, ha bevételük 80 százaléka ebből a tevékenységből származik és iparűzési adóalapjuk nem haladja meg a 20 millió forintot.

kozgyules_151120ml_3.jpg

Fotó: Mocsári László

Az építményadó tekintetében változás, hogy az ipari parkok mellett az egyéb ipari gazdasági zónában és a különleges gazdasági zónában működő vállalkozások is kedvezményre jogosultak, ha legalább nettó 500 millió forint értékű beruházást hajtanak végre. Ebben az esetben az ilyen épületek után januártól 800 Ft építményadót fizetnek négyzetméterenként az érintett cégek.

Telekadóban annyi a változás, hogy a 25 ezer négyzetméternél nagyobb belterületi, beépítetlen ingatlan, valamint a belterületi, tényleges mezőgazdasági művelés alatt nem álló szántó, legelő után kell fizetni telekadót. Ugyancsak kell fizetni a kereskedelmi áruház, üzlet, élelmiszerbolt és parkoló telkek után. Viszont nem terheli adó a 25 ezernél kisebb méretű telkeket, a beépítésre nem szánt vagy védettség alatt álló telkeket, mint ahogy a külterületi és a magántulajdonban lévő telkeket sem.

Talajterhelési díj alól kapnak mentességet azok a miskolciak, akik a rendeletben meghatározott módon alakítják ki szennyvízaknájukat és rendszeresen elszállíttatják az összegyűlt szennyvizet. Azok viszont, akik tudnának, de nem kötnek rá a csatornahálózatra és nem is szállíttatják el a szennyvizet, azokat ellenőrizni fogják és kiróják rájuk a talajterhelési adót.

A közgyűlésen elhangzott, hogy azért adhatja a város ezeket a kedvezményeket, mert a miskolci gazdaság jól teljesít. 2010-ben 5,9 milliárd forint volt a helyi iparűzési adóbevétel, 2012-ben 6,2, 2014-ben 7,4, míg idén az első tíz hónapban már elérte a tavaly 7,4 milliárdos szintet.


A képviselők a helyi adókról szóló előterjesztéseket összevontan tárgyalták, íme néhány hozzászólás:

Jakab Péter (Jobbik) szerint rózsaszín ködben ülnek a fideszesek, nem teljesít jól a miskolci gazdaság, ha az MVK 3 százalékos béremelést nem ad meg.

Simon Gábor (MSZP) azt javasolta, hogy a jelenlegi egymilliós adómentes határt emeljék fel 2,5 millió forintra. Ez 60 millió forint kiesést jelent, amit elbírna a város.

Kovács László (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy az egészségügyi alapellátásban dolgozóknak adott adómentesség mellett az önkormányzat 2020-ig felújítja szinte az összes miskolci háziorvosi rendelők.

Pakusza Zoltán (Jobbik) a folyékony kommunális hulladék kezelésével kapcsolatban azt mondta, hogy például választókerületében kritikus a helyzet.

Katona Ferenc (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy ha többen fizetünk kevesebb adót, az mindenkinek jót tesz. Említést tett arról, hogy több adónem is csökkent vagy szűnt meg a közelmúltban Miskolcon.

Soós Attila (Fidesz-KDNP): Miskolc az egészségügyben is vonzó környezetet alakít ki, ez a rendszer jó, működik, de állandó finomhangolásra van szükség.

Kiss Gábor alpolgármester: a háziorvosi rendelőket a város biztosítja, az elmúlt időszakban felújított rendelők 50 ezer miskolci alapellátást segítették.

Kiss János alpolgármester kijelentette, hogy az adómentesség az alapellátásban dolgozóknak, a talajterhelési díjban és az építményadóban érvényesíthető kedvezmény segítség a miskolciaknak. A telekadót bizonyos esetekben nem csökkentik, mert az a multik és az ingatlanspekulánsok megadóztatása miatt fontos. Simon Gábor javaslata pedig adópopulizmus. A Jobbikról szólva azt mondta Kiss János, hogy annyira mentek jobbra, hogy megérkeztek balra, a szocialisták mellé. A Jobbik egyik oldalon adót akar csökkenteni, másik oldalon bért akar emelni, ami ellentmond egymásnak - mondta az alpolgármester.

minap.hu