Sem a rágcsálókat, sem a szúnyogokat nem csípik Miskolcon, tart még az irtásuk

2015.09.14 14:10

Eddig ez az év – az enyhe tél, a korai tavasz és a változékony, csapadékos, majd extrém meleg nyári időjárás – kedvező feltételeket biztosított a csípőszúnyogok fejlődésének. A Városgazda ebben az évben földi-biológiai védekezéssel meggátolta, hogy nagyobb kellemetlenséget okozzanak a rovarok, és úgy tűnik, hogy ősszel sem lesz több szúnyogcsípésünk. De irtják a kártékony rágcsálókat is.

Miskolc város közigazgatási területén kétszáznegyven hektár szúnyogtenyésző helyet tartanak nyilván, amelyet folyamatosan ellenőriznek a Városgazda szakemberei. Az év folyamán eddig kilencszer volt szükség biológiai védekezésre, amely a szúnyoglárvák irtására irányult. Erre idén először kora tavasszal került sor a kis vízmélységű, pangó vizes, mocsaras területeken és a lassú folyású patakok mentén. Ezek ugyanis nagyon könnyen felmelegednek és rövid idő alatt ideális tenyészőhelyekké válnak a szúnyogok számára. Mind a kilenc alkalommal fokozott odafigyelést és gondos előkészítést igényelt a miskolctapolcai Juhdöglő-völgy, az egyetemvárosi tó, a Vezérárok és csatornái, a Pece patak ágai és a Lyukó patak területén történt védekezés. A megfelelő időben elvégzett, környezetbarát földi-biológiai szúnyoglárvairtásnak köszönhetően Miskolcon idén nem volt szükség légi-kémiai irtásra. Az időjárás még lehetőséget biztosíthat a szúnyogpopulációk újabb nemzedékeinek kifejlődéséhez, ezért a tenyészőhelyek megfigyelését továbbra is elvégzik a szakemberek, ha szükséges, az ősz folyamán még lehet földi-biológiai szúnyogirtás.

Az utóbbi időszak időjárása kedvező feltételeket biztosított a kártékony rágcsálók szaporodásának is. Épp ezért idén már februárban megkezdődött a rágcsálóirtás, ennek során a lakossági és egyéb bejelentések, valamint a korábbi tapasztalatok alapján kihelyezték a megfelelő területekre az irtószert. Az általános, a város összes közterületét érintő tavaszi főirtás április 21-én kezdődött, és június 30-ig tartott. Ezt követően a nyári hónapok során a Városgazdához érkezett bejelentések szerint, ahol szükséges volt, ott továbbra is elvégezték a rágcsálóirtást.

A közterületeken az őszi főirtás szeptemberben kezdődött, és november 15-ig tart. Kiemelten kezelik a belvárost, Miskolctapolcát, Lillafüredet, a diósgyőri vár környékét, a vízfolyások mederpartjait, az illegális szemétlerakó helyeket, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezetét. A város egyes részeit – ahonnan több bejelentés érkezett, elsősorban Avas, Bulgárföld, Szentpéteri kapu – szintén kiemelten kezelik. A bérházas részek után a családi házas városrészek közterületein folytatódik a munka.

A rágcsálóirtáskor etetőprizma kerül kihelyezésre, ezeken figyelmeztető felirat tájékoztat a mérgezés veszélyéről és a méreg ellenszeréről (K1 vitamin). Az irtószer kihelyezését festékpont jelöli, kérjük az így jelölt helyek elkerülését. Általában jellemző, hogy ezek nem megközelíthető helyek, hanem az út vagy járda szintje alatt, a csatornarendszerben vagy kisebb vízfolyások partjain találhatók, ahol az emberi érintkezés esélye minimális.