Sikeres évad, jó kritika – évadot zárt a Miskolci Szimfonikus Zenekar

2016.06.24 15:38

Több mint harmincezer néző, telt házas bérletes koncertek. Az évad zenésze Czimer Sándor első klarinétos lett. Ezek jellemezték az idei évadot a miskolci szimfonikusoknál.

szimfi_evadzaro_160624_ja.jpg

fotó: Juhász Ákos

Tartalmasnak és sikeresnek értékelte az elmúlt évet Szászné Pónuzs Krisztina ügyvezető.

– Nyolcvanegy koncertünk volt, huszonnyolcezer fizető nézővel. Ebben a városban ez nagyon szép eredménynek mondható. A bérletes előadásaink teltházasak voltak, de szép számmal érdeklődtek a bérleten kívüli hangversenyek iránt is. Kiemelném különösen a gyereksorozatokat és azokat, amikor a Balázs Győző diákjait vontuk be a produkcióba. Jövőre mindent majdnem ugyanígy folytatunk, csak strukturális változások lesznek a bérletes előadásoknál.

szimfi_evadzaro_160624_ja_5.jpg

A párizsi konzervatórium növendékei idén is tanulhattak a karmesterkurzuson, ami jövőre is folytatódik.

– Volt olyan fehérorosz diák, aki könnyes szemmel vallotta be, hogy mielőtt a miskolci szimfonikusokkal találkozott, abba akarta hagyni tanulmányait – mondta Gál Tamás művészeti vezető. – Itt azonban akkora odafigyelést kapott szakmailag és érzelmileg is, hogy elhatározta, folytatni fogja kijelölt útját.

A karmester két éve jött a szimfonikusokhoz. Azt mondja: nemcsak megszerették, de meg is ismerték egymást, összeszoktak. Bartók Concertoját legalább harmincszor vezényelte már több mint tíz együttesnél, de ahogy ő mondta, a miskolci koncert egy életre szóló emlék marad majd. Annyira jól sikerült, hogy a kritika is csak pozitívan nyilatkozott róla.

szimfi_evadzaro_160624_ja_16.jpg

A társulati ülésen díjazták a kerek évfordulósokat. Az évad zenésze Czimer Sándor lett, a zenészek titkos szavazása alapján.

szimfi_evadzaro_160624_ja_10.jpg

– Nagyon nagy dicsőség ez nekem. Harmincegy éve vagyok tagja a zenekarnak, huszonöt éve pedig első klarinétos. Ez a díj azonban nemcsak az enyém, mert a kollégáim nélkül nem sikerült volna így teljesítenem.

szimfi_evadzaro_160624_ja_30.jpg

A Miskolci Szimfonikus Zenekar legközelebb a Zempléni Fesztiválon lép fel.

szimfi_evadzaro_160624_ja_26.jpg

minap.hu