Sikeres jótékonysági est, folytatódik a közadakozás

2019.04.29 17:34

Mintegy 800 ezer forint gyűlt össze azon a jótékonysági esten, amit a Miskolc-Avasi Református Egyházközség szervezett szombatra az avasi református templom felújítására. A közadakozás folytatódik: legközelebb a Borangoláson járulhatunk hozzá a munkákhoz.

 
Fotó: Végh Csaba
 
Az összefogás ünnepe a Népkerti Vigadóban – akár ezt a címet is adhatták volna a szervezők az estnek, hiszen egy nemes ügy támogatása érdekében gyűltek össze miskolci polgárok, hogy közös erővel elősegítsék a város egyik emblematikus épületének megújulását.
 
A közösség fontosságára és a közadakozás hagyományának kiemelt jelentőségére hívták fel a figyelmet. Hangóné Birtha Melinda református lelkész elmondta, mintegy százötvenen gyűltek össze a Vigadóban; olyan polgárok, akik számára egyaránt fontos az avasi református templom, s ennek felújítása Miskolc egész közössége számára kiemelkedő jelentőségű.
 
Miskolcon második alkalommal rendeztek református jótékonysági estet egy nemes ügy érdekében. Egy fontos hagyományt, a közadakozás szokását élesztették újjá. A templom turisztikai szempontból még vonzóbbá válhat, mert bemutatják majd a későközépkori gótikus fedélszéket. Ehhez egy lépcsősort építenek, és a fejlesztés részeként a teljes tetőszerkezetet is helyreállítják.
 
Egy pályázatnak köszönhetően 183 millió forintból megújulhat a templom, de van még tennivaló az épületben és a környékén is. Ennek finanszírozásához kérik a miskolciak segítségét. A jótékonysági est tiszta bevétele mintegy 800 ezer forint volt, de a felajánlásokból – festmények, hangoskönyvek stb. – további forrást remélnek a reformátusok.
 
Az avasi templom a 15. században a város polgárságának adományaiból épülhetett fel, majd száz évvel később, szintén közadakozásból építették újjá egy tűzvész után. A közadakozási program a Vigadó-beli esttel kezdődött, és közel egy évig tart. Például a Borangoláson is nyitva lesz majd a templom és várják az adakozókat.
 
minap.hu