Sinopharm: a WHO nem ajánlja 60 év felett, sem a társbetegségekkel élőknek

2021.05.04 07:37

Kiderült, a WHO a kínai vakcinát nem ajánlja az időseknek, mert a súlyos mellékhatásokat nem látják kizárhatónak, és szerintük nem ad megfelelő védettséget.

 
 
Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docensének összegzése alapján a WHO a kínai vakcinát pont nem az idős korosztálynak javasolja. A gyógyszerész hivatalos adatok alapján leírta, hogy Magyarországon a Sinopharm vakcina második adagját tekintve a korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8% a 60-69 évesek, 26,5% a 70-79 évesek és 10,8%a 80+ évesek körében.
 
A gyógyszerész kiértékelése alapján a WHO-nak aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy az időseket, azaz a 60 éve felettieket a kínai vakcinával oltják, ugyanis a vakcina súlyos mellékhatásai - a rendelkezésre álló adatok alapján - szerintük nem kizárhatók ebben a korosztályban. Továbbá aggályaik vannak azzal kapcsolatban is, hogy a társbetegségekkel küzdőknek beadják a vakcinát, és arra sem találtak garanciát, hogy 60 év felett kellő védelmet ad a Sinopharm.
 
A gyógyszerész elemzését változtatás nélkül közöljük:
 
A WHO az alábbi következtetéseket vonta le a Sinopharm vakcina értékelése után:
 
 • Mi (mármint a a WHO) nagyon bizonyosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a  PCR-tesztte l igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
 • Közepesen vagyunk bizonyosak abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony
 • Alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
 • Nagyon alacsony mértékben vagyunk bizonyosak a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását
 
A WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:
 • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem.
 • a védettség időtartama, az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata.
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás.
 • várandósságban való biztonságosság.
 • idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem.
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.
 
A részletes adatokat Itt találja.
 
forrás: egeszsegkalauz.hu