Soha nem fogyasztottunk még annyi áramot, mint most csütörtökön

2016.12.09 16:53

Majdnem tízéves csúcsot döntött meg a lakosság.

adventi_vasar_151127ml_52.jpg

Megdőlt az országos áramfogyasztási rekord: december 8-án, csütörtökön 6749 megawattnyi elektromosságot használtunk fel – közölte a Mavir Zrt. Ez az eddigi legmagasabb rendszerterhelési adat Magyarországon.

A korábbi csúcs 2007 novemberében született, akkor 6602 megawatt fogyasztást jegyeztek fel. A mostani rekordot az elmúlt napok szokatlanul hideg időjárásával és az ünnepi díszkivilágítással magyarázzák. A Mavir arra számít, hogy ha folytatódik a mostanihoz hasonló időjárás, megdőlhet a csütörtökön mért rekordérték.

Attól azonban nem kell félni, hogy fennakadás lenne a rendszerben, az előírás szerinti tartalékot ugyanis a mostaninál kedvezőtlenebb helyzetben is biztosítják, az ellátásbiztonság szintje az előírt hazai és nemzetközi normáknak megfelelő, az átviteli hálózat műszaki állapota kifogástalan.

Egy átlagos téli hétköznapon 125 ezer és 140 ezer megawattóra között mozog az országos bruttó villamosenergia-felhasználás, míg a napi bruttó csúcsidei rendszerterhelés hétköznapokon 6000-6600 megawatt között változhat.

mti.hu