Sok a szálló por, egészségtelen a levegő Észak-Magyarországon

2015.11.04 11:13

Az elmúlt huszonnégy óra mérési adatai alapján a megfigyelt városok közül tizennégyben kifogásolt a levegő minősége – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala szerdán.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Győr, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Pécs és Százhalombatta levegőjét sorolták a kifogásolt kategóriába.

Budapest, Szeged, Szolnok, Vác és Sajószentpéter esetében az úgynevezett kisméretűrészecske-szennyezettség, vagyis a szállópor-koncentráció mértéke meghaladta a tájékoztatási küszöböt. Ezekben a városokban a levegő egészségtelen minősítést kapott - derül ki az ÁNTSZ oldalán lévő térképről.

Az érintett településeken az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai súlyosbodhatnak. A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján szerda délután is a határérték feletti kisméretűrészecske-szennyezettség várható az érintett térségekben.

hvg.hu

minap.hu