Sok eső miatt figyelmeztetnek a meteorológusok

2015.09.24 22:19

A meteorológiai szolgálat szerint őszi "monszun" érkezik, emiatt öt dunántúli megyére narancssárga, vagyis másodfokú, az ország többi területére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Hajnalban 11-18, napközben a Dunántúlon 13-18, másutt 18-23 fok között alakul a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést, mivel ott 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Az egész nap várható jelentős mennyiségű eső miatt Budapestre és Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Zala megyére pedig elsőfokú a figyelmeztetés.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az ország többi részére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. E szerint az érintett területeken intenzív záporok, zivatarok nyomán rövid idő alatt is jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Kelet felől egyre vastagabb felhőzet érkezik fölénk, így éjszaka már nagyrészt erősen felhős, illetve borult lesz az ég, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet.

Pénteken erősen felhős vagy borult idő várható, napközben eleinte esetleg az északkeleti határvidéken, majd a Dél-Alföldön szakadozhat fel rövid ideig a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11-18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 13-18, másutt 18-23 fok között valószínű.

A hétvégén is borús, szeles, egyre hűvösebb idő várható, sok esővel. Szombaton is sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar. Délután a Dunántúlon egyre kevesebb helyen és kisebb mennyiségben valószínű csapadék. A Dunántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében erős, a Nyugat-Dunántúlon néhol viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Napközben 13-19 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap reggelre északkeleten is megszűnik a tartós csapadék, napközben már csak néhol fordulhat elő az országban záporeső. Délutántól több helyen fel is szakadozhat a felhőzet, ugyanakkor helyenként még megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 8-14 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 14-19 fok között alakulnak.