Sok nyugdíjas kap nagyon fontos levelet: pénzről van szó!

2015.09.03 06:35

Sok nyugdíjas kap fontos levelet ezekben a napokban. Arról tájékoztatják őket, hogy havi 8 550 forinttal többet várhatnak a postástól, már szeptembertől kezdődően. Mutatjuk a részleteket.

Fontos határozatot kézbesítenek ezekben a hetekben sok nyugdíjasnak, konkrétan azoknak, akiknek férje, édesapja 1938 és 1945 között esett el, tűnt el a II. világháborúban - és időben kérvényezték a támogatást.

A részletek
Júniusban döntött arról a parlament, hogy anyagi támogatást kaphatnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett.

A támogatás mértéke a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, jelenleg 8 550 forint, amit a jogosult élete végéig, havonta megkap.

A lépés mintegy 20 ezer embert érint, életkorukból fakadóan legtöbbjük nyugdíjas. A törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat - így több ezer embert érinthet a javaslat a határon túl is.

A támogatást július közepétől lehetett kérni: a Pénzcentrum információi szerint sokan jelentkeztek is a kormányhivataloknál, így sokaknak már el is bírálták a kérvényét. Ők kapnak mostanában levelet arról, hogy a szeptemberi nyugdíjjal érkezik a pluszpénz is.

Úgy tudjuk, hogy azoknak, akiknek augusztustól állapították meg a jogosultságot, szeptemberben az augusztusi 8 550 forintot is megkapják, így nekik a jövő héten 17 100 forintot visz majd a postás (vagy utalnak a bankszámlájukra).
A támogatást egyébként folyamatosan lehet igényelni

-    a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,

-    külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?
Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykori

-    szolgálati,

-    katonai,

-    kórházi iratokkal

-    hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),

-    ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

A járási hivatalban megvizsgálják ezeket a papírokat, és döntenek a jogosultságról.
Fontos tudni, hogy a törvénymódosítás megnyitja a hadigondozotti jogosultságot azon volt hadiárvák, volt hadigyámoltak és volt hadigondozott családtagok - számára is, akiket 1949. január 1-jét megelőzően nyilvántartásba vettek, azonban pénzellátását nagykorúvá válása miatt, vagy 1949-ben politikai okból megszüntették, kérelmét elutasították, vagy kérelmét politikai okból elő sem terjesztette.

penzcentrum.hu