Sok területet érint a fejlesztés Tokaj-Hegyalján

2019.11.02 08:34

3,4 milliárd forintból fejlesztik Tokaj-Hegyalja világörökségi helyszíneit.

 

Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból. A projekt célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakciók kialakítása – hangzott el a közelmúltban Tokajban megtartott projektnyitón.
 
Több helyszínen
 
A kezdeményezés a világörökségi helyszínek épített örökségeinek, objektumainak állagmegóvására, turisztikai célú fejlesztésére irányul Tokaj-Hegyalja kiemelkedő egyetemes értékeinek bemutatása céljából. Ennek részeként Tokajban a belvárosi sétáló utca egységes szerkezetű átépítése valósul meg hamarosan, tizenkilenc főutcai ház homlokzatának rekonstrukcióját végzik el, és elkezdik kialakítani a parti sétányt is. Mádon is további fejlesztések várhatók, ott a Borsay-kastély kertje közösségi térré alakul, a Sichermann-ház pedig interaktív kiállítással bővül. A projekt részét képezi a tállyai Mailloth-kastély belsőépítészeti átalakítása, a kastélykert rendezése, valamint a tolcsvai Rákóczi-kastély fejlesztése.
 
A vallási értékmegőrzés keretében megújul a tállyai evangélikus templom, a bodrogkeresztúri római katolikus templom és a csodarabbi háza. A milliárdos fejlesztés a borászati védett épített örökség megőrzését, turisztikai funkcióbővítését is szolgálja, így többek között a tolcsvai Rákóczi-pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezete is megújul.
 
A konzorciumvezető 10 helyszínre a Tokaj világörökségi borvidék egészét 3D-s grafikával megjelenítő, hatnyelvű, turisztikai infor­mációs táblákat is telepít. Az információs táblákhoz pedig telefonos applikáció és hangos túravezetés készül, amely a világörökségi helyszíneken a turisták eliga­zítását és tájékoztatását se­gíti. A helyszínek többségében már elkészültek a kiviteli tervek, a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesoron pedig már folynak a munkálatok is. A szakemberek jelenleg a kivitelezésre irányuló beszerzések előkészítésén és az egyes helyszíneken megvalósuló kiállítások forgatókönyvének a véglegesítésén dolgoznak. A beruházásoktól azt várják, hogy néhány éven belül éves szinten akár 78 000 fővel is nőhet a látogatók száma.
 
 
Erdős József
boon.hu