Sokan feketéznek a krumplival - Áfacsökkentés kellene

2018.02.22 06:28

Az áfacsökkentésben látja a megoldást az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács, jelentős ugyanis a feketekereskedelem a burgonya piacán. A növény termőterülete évről évre csökken Magyarországon, a költségek emelkedése, az időjárási kockázatok és az alacsony árak miatt egyre többen hagytak fel a termeléssel. Komoly munkaerőhiány van az ágazatban, amelyet a termelés modernizálásával lehetne orvosolni.

 
Egyre nagyobb mértékű a feketekereskedelem aránya a burgonya piacán, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szerint pedig a problémára egyedül az 5 százalékos áfakulcs bevezetése jelenthet megoldást. Az áfacsökkentés ugyanis javítaná az értékesítési lehetőségeket, illetve versenyelőnyt adna a magyar árunak a külföldi, sokszor bizonytalan eredetű terménnyel szemben.
 
Az intézkedést az étkezési burgonya mellett a szaporítóanyagra, vagyis a vetőburgonyára is kiterjesztenék. Mivel a két termék gyakran összetéveszthető, ezzel megelőzhető lenne a trükközés a piacon. 
 
Az ágazatban nagyon jelentős az élőmunkaerő-igény, jó szakmunkást egyre nehezebb találni, idénymunkásból is kevés van, így a termelés is modernizálásra szorul. A legtöbb munkaerőre az őszi betakarítás során van szükség, ezt – a többi termelési folyamathoz hasonlóan – gépekkel ma már ki lehetne váltani, ezt azonban a termelők sokszor képtelenek egymaguk finanszírozni.
 
Az elmúlt években egyre csökkent a termelési kedv, tavaly alig érte el a 10 ezer hektárt az országos vetésterület nagysága. A terményt ráadásul az időjárás is nagyban befolyásolja, a múlt évben az aszály miatt jelentősen csökkentek a termésátlagok.
 
Mindeközben:
 
Veszélyes kártevővel fertőzött román burgonyát találtak a szakemberek...
 
Kártevőt azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányban. Mivel a fertőzött gumókat nem szabad elvetni, a 10 tonnás tételt megsemmisítik.
 
A hivatal laboratóriumában azonosított gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya – közölte a Nébih. A kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége, ezért szaporítóanyagon zárlati károsítónak minősül, hogy ne terjedjen tovább.
 
A hivatal jelezte, hogy az étkezési burgonya károsított gumói az emberi és állati egészségre nem jelentenek veszélyt. Ugyanakkor a 10 tonnás tételt megsemmisítik.
 
agrárszektor.hu