Sokan már holnap bukhatják a devizahiteles elszámolást

2015.03.31 11:12

A devizahitelesek többségének nincsen teendője az elszámolással kapcsolatban, ugyanis automatikusan megkapják az értesítőjüket és a visszajáró összegüket, vagy a tartozáscsökkenést. A kedvezményesen végtörlesztőknek viszont már alig maradt hátra idejük az elszámolás igényléséhez, ugyanis a kérelem benyújtásának határideje március 31-e. Milyen feltételek mellett és kinek éri meg igényelni az elszámolást?

A devizahiteles elszámoló leveleket április 30-ig kell postáznia a bankoknak, azonban nem minden ügyféllel számolnak el automatikusan. A kedvezményesen végtörlesztő ügyfeleknek viszont már csak egy napjuk maradt hátra arra, hogy igényeljék az elszámolást.

 

Sokaknak fizetnie kell ezért
A kedvezményes végtörlesztés igénylésének határideje holnap lejár, így érdemes minél előbb beadni a kérvényt, ha egyáltalán élni szeretnénk a lehetőséggel.
A szabályozás szerint a kedvezményes végtörlesztőknek a banki elszámolást külön kell igényelniük március 31-ig.

Lényeges, hogy a bankok nyitvatartási ideje jóval rövidebb, mint a boltoké, erre sem árt odafigyelni. Az igénylésnek egyébként 10 ezer forintos eljárási díja van, viszont ezt nem mindenkinek kell megfizetnie.

Az elszámolást azoknak az ügyfeleknek is igényelni kell, akik részben vagy teljes egészében egy másik, forint alapú kölcsön felvételével fizették vissza kedvezményesen a tartozásukat.
Ők viszont mentesülnek a 10 ezer forintos eljárási díj megfizetésétől, vagyis nekik mindenféleképpen érdemes igényelni az elszámolást.

 

Kiknek érdemes kérelmezni az eljárást?
Azonban nem csak a forinthitellel végtörlesztőknek lehet érdemes igényelni az elszámolást a bankjuknál. Két feltétel van, ami segíthet azon, hogy a kedvezmény mértékét meghaladja visszajáró összeg, így van, akinek érdemes elgondolkodni az elszámolás igénylésén:


- Akiknek a kedvezményes végtörlesztéskor a felvett hitelösszeghez képest alacsony volt a fennálló tőketartozása (emiatt aránylag kevés kedvezményt kapott). Ez előfordulhatott korábbi előtörlesztés miatt, illetve azt is lehetséges, hogy a futamidőből már csak kevés volt hátra.

- Azoknak is érdemes kérnie az elszámolást, akiknek hatalmas, jóval az átlag feletti kamatemeléssel kellet szembenéznie. Különösen igaz ez, ha az árfolyamrés mértéke is nagy volt.

A visszatérítésre akkor lehet a legjobb esélye az adósoknak, ha a fenti feltételek együttesen teljesülnek, azonban ebben az esetben sem biztos, hogy jár vissza pénz. Minden szerződés egyedi, ezért eltérő a kedvezmény és a visszatérítés mértéke egyaránt.

 

Mikor kapják meg a pénzt az igénylők?
Azok a kedvezményes végtörlesztők, akik a bankjuknál igénylik az elszámolást, más határidő mellett kapják meg a nekik visszajáró összeget. Esetükben a banki elszámolást ugyanis 2015. november 30-ig kell megküldenie a banknak.

penzcentrum.hu