Sokan voltak kíváncsiak a magyar erdők királyának „koncertjére”

2015.09.30 13:43

Az Északerdő Zrt. első alkalommal rendezett szarvasbőgés-hallgató vonatozást a Lillafüredi Állami Erdei Vasút mahócai szárnyvonalra. Az első Trófea Expressz sikeres volt, közel 150-en vettek részt a programon.

Az esős idő ellenére négy kocsi telt meg az utasokkal. Akkora volt egyébként az érdeklődés – ismertette az Északerdő Zrt. –, hogy már napokkal korábban lefoglaltak minden helyet.

Andókúton Pece István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelési és Erdészeti Főosztályának vadászati főfelügyelője tartott előadást az érdeklődőknek a legnagyobb erdei vadról, a gímszarvasról. A forrástó partján pedig a Bükki Vadászkürtösök adtak emlékezetes koncertet.

Ezt követően a Csanyiki Erdészeti Erdei Iskola udvarán először Mihók István, a Tállyai Erdészeti Igazgatóság műszaki vezetője, az Utánkeresők Baráti Körének tagja mutatta be a sebzett vad felkutatásában használatos vérebet, majd Wallendums Péter, a Magyar Vadászlap főszerkesztő-helyettese – egy teríték mellett – tartott előadást a vadászati kultúráról. Az estét egyedülálló élmény, a magyar erdők királya, a gímbika jellegzetes „koncertje” tette teljessé.
trofea_expressz2.jpg
A gímbikák hangját azok is hallhatták, akik a pálházi kisvasutazást választották. A lillafüredihez hasonló programot szerveztek ugyanis egy nappal később az Északerdő Zrt. Pálházi Állami Erdei Vasútján is. Pálházáról mintegy 110-en utaztak Kőkapura, ahol a látogatók kürtjelekkel és a gímbika hívás hangjaival ismerkedhettek meg. A program során terítéket is láthattak az érdeklődők, és Szemán Jenő, az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi szervezet Vadvédelmi és Vadgazdálkodási Bizottságának elnöke tartott ismertetőt a vadászati etikáról.

Forrás: Északerdő Zrt.