Sokkal több mindenre jó a csipkebogyó, mint gondolná

2019.09.09 05:40

Tanulmányok igazolják, hogy fiatalon és egészségesen tartja az embert, illetve segít a szépségápolásban is.

Képtalálat a következőre: „csipkebogyó https”

 

A-, B1-, B2-, és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. A Vasárnap Reggel összegyűjtötte, mi mindenre lehet jó a csipkebogyó.
 
A fittségért
 
Ősszel, télen az immunrendszer legyengülhet. Ám aki naponta megiszik 2 csésze csipkebogyóteát, az elegendő C-vitamint vesz magához, így a stresszt is jobban viseli, és kisebb eséllyel betegszik meg.
 
Az erős körmökért
 
Olykor a körmök törékennyé, töredezetté válnak. Ha ön is ezzel a problémával küszködik, mostantól kezdve minden reggel masszírozzon pár csepp csipkebogyóolajat a körömágyába. Ettől erőssé válik a körme.
 
A fiatalos külsőért
 
A csipkebogyó magjaiból kinyert olaj remek fiatalítószer. Rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban és bőrápoló hatású A-vitaminban. Esténként kenje be a homlokát és a szem alatti részt pár csepp olajjal, és masszírozza be a bőrébe. Kisimítja az apró ráncokat.
 
Képtalálat a következőre: „csipkebogyó https”
 
 
A szép mosolyért
 
Tudta, hogy a csipkebogyó a szájhigiéniáról is gondoskodik? A piros gyümölcsben található nagy mennyiségű cserzőanyag megerősíti a fogínyt. Naponta gargarizáljon csipkebogyóteával (édesítőszer nélkül), és elbúcsúzhat a fogínyvérzéstől.
 
A gyomorért
 
Korábban egyetlen háztartásból sem hiányozhatott a csipkebogyótea. Manapság azonban a nagy választék miatt sokszor megfeledkeznek róla. Ha túl sokat evett, igyon meg 1 csésze csipkebogyóteát: élénkíti az emésztést és segít salaktalanítani a szervezetet.
 
Hogyan készítsünk belőle teát?
 
Mivel a benne lévő C vitamin hőre érzékeny, ezért hideg áztatásra van szükség. Én úgy szoktam készíteni, hogy este, levekvés előtt 1 tk. csipkehúsra ráöntök 2,5 dl vizet, és reggelig állni hagyom.
 
Reggel leszűröm a teát, majd újabb 2 dl vízzel főzöm (3-5 percig), majd állni hagyom 10 percig. Így a többi hatóanyag is ki tud oldódni. A két teát összeöntöm, és ihatom is. Ezáltal nemcsak a C vitamin tartalom fog hasznosulni, hanem az egyéb pl. ásványianyag tartalom is.
 
boon.hu