Sokmilliós sikkasztás egy idősotthonban

2016.03.08 05:49

Vádat emelt jelentős értékre elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt a Monori Járási Ügyészség két férfi, köztük egy ügyvéd ellen, akik több mint hetvenmillió forintot szereztek meg egy gyömrői idősotthon lakóinak bankszámláiról.

Az egyik vádlott - aki vezetői feladatokat látott el az otthonban - a munkabérét egészítette ki úgy, hogy a gondozottak bankszámláiról a saját bankszámláira utalt pénzt. Általában azokat az idős embereket szemelte ki, akikről tudta, hogy nagyobb összegű pénz van a bankszámlájukon, rendszeresen külföldről kapnak nyugdíjat, esetleg értékes ingatlanjuk van.

A vádlott a sértettek bizalmába férkőzött, majd rávette őket arra, hogy a bankszámlájuk felett teljes körű meghatalmazást adjanak neki. Ezután 2008-tól mintegy öt éven át rendszeresen irányította a saját számláira a kiszemelt idős emberek pénzét, amelynek csak töredékét fordította a sértettek ellátására. Az érintettek nem értettek az internetes banki műveletekhez és csak a férfi beleegyezésével hagyhatták el az intézményt. Ezzel a módszerrel mintegy 73 millió forintot sikkasztott.

Az otthon egyik lakóját arra is rávette, hogy adja el a lakását, majd az ingatlan árát - az átutalás már bejáratott útján - megszerezte. Ugyanennek az idős embernek egy értékesebb lakására is szemet vetett, de mivel a sértett vonakodott ettől az ügylettől, a férfi a bűnügy másik vádlottjához, egy ügyvédhez fordult segítségért, aki hamis okiratokat készített. Az adásvételt így sikerült lebonyolítani. A két lakás eladása során az idős embernek mintegy 30 millió forint kárt okoztak.

A két férfi szabadlábon védekezhet.

nepszava.hu