Soron kívül kap ötmilliárdot eszközbeszerzésre a TEK

2019.05.16 17:55

Azt nem lehet tudni, mit vesznek belőle.

 
Soron kívül, külön kormányrendeleten döntött úgy Orbán Viktor miniszterelnök, hogy „új típusú eszközök” beszerzésére, illetve az amortizálódott eszközök lecserélésére öt milliárd forintot biztosít a Terrorelhárítási Központnak.
 
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből nem derül ki, hogy pontosan miféle „új típusú” eszközöket vásárolna a TEK. 
 

Ugyanakkor a kormányrendeletben leszögezik, hogy ebben az esetben érvényét veszti a központi költségvetési szerveknél 2014-ben elrendelt beszerzési tilalom, ami azért különös, mivel azt informatikai eszközök beszerzése, létesítése mellett a bútorok, személygépjárművek, és telefonok vásárlására vonatkozott. 
 
A beszerzés céljáról a kormányrendelet általánosságban csak annyit ír, hogy Magyarország biztonsága érdekében végrehajtandó szolgálati feladatok zavartalan és eredményes ellátása céljából van rá szükség.
 
A TEK felügyeletét ellátó Belügyminisztériumban elmondtá, hogy  „fegyverzeti, műszaki- és egyéni védőeszközök amortizációs cseréjéről lesz szó, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK) szállítási képességét fogják fejleszteni. A BM szerint a TEK kezdeményezni fogja a közbeszerzés alóli felmentést.”
 
mti.hu