Soron kívül viszik tovább Biszku-perét

2015.06.23 14:25

A Fővárosi Törvényszék elnöke soronkívüliséget rendelt el a Biszku-ügyben - közölte Póta Péter, a bíróság szóvivője.

Póta Péter elmondta, az ügyben az őszi időpontokra szóló idézéseket már kiküldte a bíróság, de - arra hivatkozva, hogy a kézbesítésről szóló értesítések még nem érkeztek vissza - a megismételt eljárás kezdő időpontját egyelőre nem közölte.

A Fővárosi Ítélőtábla június elsejei másodfokú végzésével hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a háborús bűntettel megvádolt 94 éves Biszku Béla ügyében. Álláspontja szerint az elsőfokú döntés annyira megalapozatlan, hogy arra érdemi másodfokú határozatot nem lehet építeni.

A hatályos büntetőeljárási törvény szerint soron kívüli eljárást kell lefolytatni, ha az eljárás megismételt.
A vád szerint Biszku Béla a forradalom leverése után részt vett a karhatalom megszervezésében és irányításában, és felelős a karhatalom által leadott, halálos áldozatokat követelő sortüzekért; a fővárosi Nyugati pályaudvarnál és Salgótarjánban lőttek fegyvertelen polgárokra 1956-ban. Tavaly májusban a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélte Biszku Bélát, aki bűnösségét mindvégig tagadta.

A táblabíróság döntése után egy héttel Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy pártja soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben. Újabb egy héttel később a kommunizmus áldozatait képviselő civil szervezetek és Rétvári Bence, a KDNP alelnöke egy a Kúria épülete előtt tartott sajtótájékoztatón szorgalmazták: szülessen minél előbb jogerős ítélet, történjen gyors igazságszolgáltatás Biszku Béla ügyében.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságában kedden Trócsányi László igazságügyi miniszter úgy vélte: hosszú eljárásra van kilátás, jobb lett volna dönteni ebben a kérdésben. Utalva a vádlott életkorára azt mondta: "valószínűleg az élet fogja megoldani ezt a problémát".

Korábban többen is bírálták az ítélőtábla hatályon kívül helyező döntését. Ibolya Tibor fővárosi főügyész arcpirítónak nevezte a határozatot, szerinte a tábla mondvacsinált indokokkal küldte vissza az ügyet első fokra, a Jobbik pedig elfogadhatatlannak nevezte az ítélőtábla döntését.
Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője korábban a Biszku-üggyel összefüggésben úgy fogalmazott: "én azok közé tartozom, akiket az ítélet indoklása kifejezetten felháborít".

mti.hu